Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 21:15
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα για όλα τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών

ΔΝΤ: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα για όλα τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που να ταιριάζει σε όλα τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, δηλώνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs). 

Περίπου 100 χώρες εξετάζουν τώρα τα CBDC, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, το οποίο δημοσίευσε μια μελέτη με έμφαση σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων Κίνα, Σουηδία και των Μπαχάμες, των οποίων τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το κύριο στοιχείο από αυτές τις πρώτες εμπειρίες είναι ότι υπήρξαν πολλά μαθήματα που έπρεπε να μάθουν. Εάν τα CBDC σχεδιάζονταν «με σύνεση» θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, να διευκολύνουν τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τραπεζικού τύπου και να μειώσουν το κόστος μετακίνησης χρημάτων.

Και θα πρέπει να είναι και πιο ασφαλή, σε σύγκριση με τα «χωρίς υποστήριξη κρυπτονομίσματα που είναι εγγενώς ασταθή» καθώς και τα καλύτερα διαχειριζόμενα και ρυθμιζόμενα stablecoins, τα οποία συνδέονται με νομίσματα ή άλλα στοιχεία ενεργητικού. 

«Πρώτον, κανένα μέγεθος δεν δεν ταιριάζει σε όλους», είπε η Γκεοργκίεβα. Δεύτερον, ζητήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας και ιδιωτικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας για το σχεδιασμό των CBDCs, ενώ πρέπει επίσης να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των εξελίξεων στο σχεδιαστικό μέτωπο και στο μέτωπο πολιτικής.

«Βρισκόμαστε ακόμη στο πρωταρχικό στάδιο των CBDCs και δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μακριά και πόσο γρήγορα θα φτάσουν», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Ο κύριος λόγος που είναι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μελετούν τις ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους είναι να αποτρέψουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τον τρόπο με τον οποίο κινούνται και χρησιμοποιούνται τα χρήματα, ειδικά με τη συρρίκνωση της χρήσης μετρητών.

Η Κίνα ήταν στην πρώτη γραμμή της προώθησης CBDC και ήδη κάνει μαζική δοκιμή όσον αφορά στην χρήση του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η παγκόσμια υπερδύναμη που λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News