Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 22:36
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Βρετανία: Παράταση της κρατικής βοήθειας στις συγκοινωνίες του Λονδίνου

Βρετανία: Παράταση της κρατικής βοήθειας στις συγκοινωνίες του Λονδίνου

Παρατείνεται η έκτακτη κρατική βοήθεια στον φορέα διαχείρισης των δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου TfL, των οποίων η οικονομική κατάσταση επιβαρύνθηκε από τη χαμηλή προσέλευση λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε ο φορέας, επισημαίνοντας ότι η παράταση της έκτακτης βοήθειας της βρετανικής κυβέρνησης του επιτρέπει να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των υπηρεσιών του.

Η ειδική αυτή χρηματοδότηση της κυβέρνησης επρόκειτο να εκπνεύσει σήμερα, αλλά παρατάθηκε έως την 18η Φεβρουαρίου, καθώς το Tfl «συνεχίζει να συζητά με την κυβέρνηση» για μια χρηματοδότηση περισσότερο μακροπρόθεσμη, ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. 

Από την αρχή της κρίσης της Covid-19, η κυβέρνηση διοχέτευσε ήδη σχεδόν 4 δισ. στερλίνες (4,8 δισεκατομμύρια ευρώ) σε επιχορηγήσεις, στα οποία προστίθενται 600 εκατ. στερλίνες σε δάνεια.

Η κυβέρνηση και ο δήμος του Λονδίνου, από τον οποίο εξαρτάται ο δημόσιος οργανισμός Transport for London (TfL), αλληλοεπιρρίπτουν τις ευθύνες για την εξεύρεση βιώσιμης χρηματοδότησης.

Η δημαρχία ζητεί συγκεκριμένα ακόμη σχεδόν 1,7 δισ. στερλίνες από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του TfL έως τον Απρίλιο του 2023. Ο δήμαρχος Σαντίκ Καν προειδοποιεί για μειώσεις υπηρεσιών ή ακόμα και το κλείσιμο μιας γραμμής του μετρό.

Το υπουργείο Μεταφορών καλεί από την πλευρά του τον δήμαρχο να «αναλάβει την ευθύνη του να επαναφέρει το TfL σε βιώσιμη οικονομική βάση αντί να συνεχίζει να ζητά από το κράτος να το διασώσει».

Η οικονομική ανάκαμψη στο Λονδίνο μετά την πανδημία χρειάζεται ένα «δίκτυο μεταφοράς χρηματοδοτούμενο σωστά στην πρωτεύουσα», δήλωσε το TfL σήμερα σε ανακοίνωσή του. «Είναι βασικό το Λονδίνο να λάβει μακροπρόθεσμη κυβερνητική χρηματοδότηση, που είναι ζωτικής σημασίας για τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει.

Μετά τον τελευταίο «συναγερμό» για τη μετάλλαξη Όμικρον, το επιβατικό κοινό επιστρέφει στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου. Ο αριθμός των επιβατών, εβδομαδιαία, ήταν στα μέσα Ιανουαρίου στο 50% του επιπέδου προ πανδημίας στο μετρό και στο 70% στα λεωφορεία.

Το TfL αναμένει η κίνηση του επιβατικού κοινού να αυξηθεί έως 80% φέτος, κάτι που ωστόσο θα αφήσει μια τρύπα που πρέπει να γεμίσει με έσοδα. Η εταιρία εξετάζει αρκετές εκδοχές για να ενισχύσει τα έσοδά της: κέρδη αποδοτικότητας, εμπορική διαχείριση ακινήτων ή ακόμη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Πηγή: AFP

Διαβάστε επίσης:

Ιπτάμενα ταξί: Το επόμενο βήμα στις μεταφορές ή ένα όνειρο που αργεί ακόμη;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News