Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 22:30
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΠΑ: Ανευ προηγουμένου η παρουσία ρομπότ στις επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Ανευ προηγουμένου η παρουσία ρομπότ στις επιχειρήσεις

Περισσότερα ρομπότ από κάθε άλλη φορά εντάχθηκαν πέρυσι στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας διάφορες εργασίες, από εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμάτων έως την τοποθέτηση μικρών καταναλωτικών αγαθών σε κουτιά από χαρτόνι σε αποθήκες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022.

Εταιρείες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική διέθεσαν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια για σχεδόν 40.000 ρομπότ το 2021 προκειμένου να τις βοηθήσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση ρεκόρ και στις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Τα ρομπότ είχαν παρουσία σε αυξανόμενο αριθμό βιομηχανιών, αυξάνοντας πολύ περισσότερο τη συμμετοχή τους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Με την ανθρώπινη εργασία, το τι παράγουν οι εργαζόμενοι εξαρτάται από το αν πεινούν ή είναι κουρασμένοι ή έχουν πιει τον καφέ τους», είπε ο Brian Tu, επικεφαλής εσόδων για την DCL Logistics στην Καλιφόρνια, η οποία άρχισε να εγκαθιστά ρομπότ στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ρομπότ είναι αξιόπιστα, γρήγορα και δεν κάνουν διαλείμματα.

Εργοστάσια και άλλοι βιομηχανικοί χρήστες παρήγγειλαν 39.708 ρομπότ το 2021, 28% περισσότερα από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του βιομηχανικού ομίλου Association for Advancing Automation, γνωστού και ως Α3. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ για παραγγελίες ρομπότ καταγράφηκε το 2017 – όταν οι εταιρείες της Βόρειας Αμερικής παρήγγειλαν 34.904 ρομπότ αξίας 1,9 δισ. δολαρίων.

Μέχρι πρόσφατα το 2016, τα περισσότερα ρομπότ πωλούνταν σε αυτοκινητοβιομηχανίες. Ωστόσο, το 2020, άλλες επιχειρήσεις επισκίασαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ως αγοραστές προηγμένων μηχανών και η αναλογία των ρομπότ σε μη αυτοματοποιημένες βιομηχανίες αυξήθηκε περαιτέρω το 2021.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις παραγγελίες ρομπότ καταγράφησαν στη βιομηχανία μετάλλων, τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με την Α3. Ταχεία αύξηση παρουσιάζει η παρουσία ρομπότ και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στην DCL, οι γραμμές εργασίας που έχουν αποκτήσει ρομπότ μπορούν να λειτουργούν με λιγότερα άτομα – παράγουν όμως 200% περισσότερο, σύμφωνα με τον Tu. «Έχουμε ακόμη υπαλλήλους που εργάζονται γύρω από τα ρομπότ, αλλά μπορούμε να μειώσουμε την εργασία περίπου κατά το ήμισυ», προσέθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Elon Mask: Το σημαντικότερο προϊόν της Tesla δεν είναι αυτοκίνητο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News