BUSINESS & FINANCE

Αναστολές στην εστίαση: Πόσοι εργαζόμενοι «μπήκαν» στα 534 ευρώ τον Ιανουάριο

Αναστολές στην εστίαση: Πόσοι εργαζόμενοι «μπήκαν» στα 534 ευρώ τον Ιανουάριο

Οι πρωτοχρονιάτικοι περιορισμοί που άρθηκαν μόλις χθες έβαλαν «λουκέτο» σε πολλά νυχτερινά μαγαζιά αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης υπολειτούργησε, κυρίως λόγω του περιορισμού στο ωράριο. Για σχεδόν ένα, μήνα πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή και «γύρισαν» στην εποχή των 534 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις μόλις πέρασαν έναν καταστροφικό μήνα. Έτσι το πρώτο κύμα χαλάρωσης των μέτρων «δίνει» ξανά ανάσα στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή υπολειτούργησαν και οι εργαζόμενοι, μετά από ένα μήνα γύρισαν πίσω στην εργασίας τους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των αναστολών

Oι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση ήρθαν τη Πρωτοχρονιά. Οι αναστολές  ενεργοποιήθηκαν αρχικά μόνο για τους ΚΑΔ εκείνους των επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω της απαγόρευσης της μουσικής. Η κυβέρνηση, όμως, περίπου στα μισά του μήνα ενεργοποίησε τις αναστολές και σε άλλους κλάδους που πλήττονταν έμμεσα λόγω των περιορισμών, εφαρμόζοντας όμως κριτήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το «MR», τον Ιανουάριο μπήκαν σε αναστολή 55.013 εργαζόμενοι σε 15.009 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο περίπου 3 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση τέθηκαν σε αναστολή τον μήνα Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, στα μπαρ οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ήταν 30.000 (ΚΑΔ: Δραστηριότητες παροχής ποτών).

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αποτελείται από 82.412 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο.

Ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα και με τα παραπάνω στοιχεία, τουλάχιστον ένα 10% των εργαζομένων στην εστίαση-διασκέδαση  έμεινε σε αναστολή τον Ιανουάριο. Το κρατικό κονδύλι που θα καλύψει το επίδομα των 534 ευρώ ή την αναλογία αυτού, υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ η πληρωμή των επιδομάτων αναμένεται να γίνει μέσα στο μήνα.

Διαβάστε επίσης: 

Tα μέτρα που συνεχίζουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις

Μέτρα στήριξης: Και άλλοι κλάδοι μπαίνουν στο καθεστώς των αναστολών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News