ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προορισμός ψηφιακών νομάδων η Αθήνα

Προορισμός ψηφιακών νομάδων η Αθήνα

Εχετε ακούσει για τους «ψηφιακούς νομάδες», ανθρώπους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την δυνατότητά τους να εργάζονται εξ αποστάσεως, ώστε να ταξιδεύουν ταυτόχρονα στον κόσμο; Ατομα που δουλεύουν στον τομέα της πληροφορικής και του προγραμματισμού – αλλά και άλλοι – κατέχουν φυσικά κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτούς τους ιδιότυπους νομάδες, οι οποίοι συνηθίζουν να ταξιδεύουν ελαφριά και να χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματα φορητών συσκευών και γκάτζετ, προκειμένου να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Αυτό πάντως που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι πως η Αθήνα δείχνει να αποτελεί τα τελευταία χρόνια παγκόσμιο προορισμό των ψηφιακών νομάδων, έχοντας αυξήσει κατά 198% τις αφίξεις τους μέσα στην πενταετία 2017-2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Nomadlist αυτός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως, με την ελληνική πρωτεύουσα να έρχεται πίσω μόνο από την εξωτική Πλάγια ντελ Κάρμεν του Μεξικό και το Μεντεγίν της Κολομβίας.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως και μέσα στο 2022, η ανάπτυξη της Αθήνας ως τέτοιου προορισμού κινείται στο 109%, παρά τα γνωστά προβλήματα σε μετακινήσεις και περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Αλλες πόλεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα είναι η Λισαβόνα, το Πόρτο, η Βιέννη και το Μόναχο από την Ευρώπη, ενώ εκεί συναντάμε επίσης το Μπαλί της Ινδονησίας και την Πόλη του Μεξικό.

Τι προσελκύει όμως τους ψηφιακούς νομάδες; Αρχικά σίγουρα αυτά που λαχταρούν οι περισσότεροι ταξιδιώτες: θερμό κλίμα, καλό φαγητό και γενικότερα επίπεδο ζωής, ειδικά για τους νεότερους ανθρώπους που αποτελούν και την πλειοψηφία στην συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί και έπειτα ειδικά οι digital nomads χρειάζονται καλό επίπεδο υποδομών συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο, κάτι το οποίο βελτιώνεται σταδιακά και στην Αθήνα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν σίγουρα και τα κατά τόπους φορολογικά κίνητρα. Τέλος από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα είναι έγκυρη στην Ελλάδα και η Digital Nomads Visa.

Με πληροφορίες από sepe.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News