Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 19:27
BUSINESS & FINANCE

Οι 5 τάσεις που έφερε ο Covid στην αγορά εργασίας

Οι 5 τάσεις που έφερε ο Covid στην αγορά εργασίας

Μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο πανδημίας, ορισμένες τάσεις που είχαν ξεκινήσει να αναδύονται στην αγορά εργασίας το 2019 πλέον αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με το World Economic Forum, εντοπίζονται πέντε τάσεις που χαρακτηρίζουν την νέα αγορά εργασίας:

1. Τηλεργασία και υβριδική εργασία

Η ζήτηση για εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως και συνεχίζει να αυξάνεται. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανοιχτών θέσεων εργασίας εξ αποστάσεως έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ πανδημικά επίπεδα. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν την τηλεργασία ως κίνητρο για την προσέλκυση εργαζομένων, μία τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

2. Νέοι ρόλοι

Ο επιπλέον χρόνος που μας δόθηκε από την επέλαση της πανδημίας και το burnout που προκάλεσε σε πολλούς οδήγησε σε μαζικές παραιτήσεις και την ανάληψη νέων ρόλων. Έως και 25% του εργατικού δυναμικού άλλαξε εργασιακούς ρόλους τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

3. Διαφορετικές βιομηχανίες

Σύμφωνα με το World Economic Forum παρατηρείται επίσης η τάση για μετάβαση των εργαζομένων σε νέες βιομηχανίες. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα η πλειονότητα των εργαζομένων θεωρεί σημαντικούς παράγοντες, για να απασχοληθεί σε άλλη βιομηχανία, να έχει καλύτερο μισθό, να βλέπει κοινές αξίες με τον εργοδότη του και να έχει επαγγελματική ανέλιξη. Αυτό καταδεικνύει παράλληλα ότι πλέον οι εργαζόμενοι είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους εργασίας.

4. Δουλειές στον τομέα της υγείας και της φροντίδας

Η πανδημία δημιούργησε επαγγελματικές ευκαιρίες στον ευρύτερο ιατροφαρμακευτικό κλάδο. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων θέσεων εργασίας το περασμένο έτος ήταν ο «ειδικός στα εμβόλια», στην Βρετανία ήταν ο «επιστήμονας εργαστηρίου» και «αξιωματούχος δημόσιας υγείας». Παράλληλα όμως αξίζει να σημειωθεί ότι αναπτύχθηκε επίσης με μεγάλη ταχύτητα η ζήτηση για άτομα που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανολογία.

5. Ανησυχητικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Όπως σημειώνει το World Economic Forum, εξαιρετικά ανησυχτικό είναι το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας που αναπτύσσονται εξακολουθούν να καταλαμβάνονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από άνδρες. Ιδίως στον τομέα των μηχανικών το ποσοστό των ανδρών φτάνει έως και το 80%-90%. Το WEF επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν πολλά ακόμη βήματα προκειμένου να μπουν και οι γυναίκες ενεργά στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες θέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη για δουλειά: Τι απαντώ σε επτά «δύσκολες» ερωτήσεις

Πείραμα τετραήμερης εβδομάδας και στη Βρετανία

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Από ποιους κλάδους θα ξεκινήσει τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News