Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 15:04
ΕΛΠΕ

Βουτιά 64% στην κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων

Βουτιά 64% στην κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων

Την έντονη μείωση της ζήτησης για αεροπορικά καύσιμα υπογραμμίζει ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική -και όχι μόνο- οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, η μείωση στην κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων διαμορφώθηκε στο 63%, ενώ η συνολική κάμψη στην εσωτερική αγορά καυσίμων ανήλθε στο 8%, με τη ζήτηση να υποχωρεί σε 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους. Την ίδια ώρα, η κάμψη στην αδασμολόγητη αγορά εκτινάχθηκε στο 49%.

«Η συνέχιση της σημαντικής επίδρασης της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, με την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης σε αρνητικά επίπεδα κατά μέσο όρο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων και την ενδυνάμωση του ευρώ, διαμόρφωσαν τις δυσμενέστερες συνθήκες ιστορικά για τον κλάδο διύλισης, παγκοσμίως» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Όμιλος. 

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαβεβαιώνει, διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία και των τριών διυλιστηρίων, με την παραγωγή να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τις εξαγωγές να καταγράφουν νέα άνοδο, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία.

Θετικές εξελίξεις διαπιστώνονται σε επίπεδο κεφαλαιακής διάρθρωσης, χάρη στην άντληση επιπλέον ρευστότητας είτε από τις κεφαλαιαγορές είτε από το τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, το χρηματοοικονομικό κόστος έχει συρρικνωθεί κατά 14% από τις αρχές του 2020 και πλέον διαμορφώνεται στα 78 εκατ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις των ΕΛΠΕ περιορίστηκαν κατά 37% στο 1,4 δισ. ευρώ, με τον Όμιλο να σημειώνει ζημιές, μετά από φόρους, ύψους 43 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 9μήνου, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 34% και ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές, μετά από φόρους, διευρύνθηκαν στα 379 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News