BUSINESS & FINANCE

Τιμές ρεύματος: Καλπάζουν ξανά, επιδοτήσεις και τον Φεβρουάριο

Τιμές ρεύματος: Καλπάζουν ξανά, επιδοτήσεις και τον Φεβρουάριο

Καλπάζει και σήμερα η  χονδρική τιμή του ρεύματος που προσεγγίζει στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όπως φαίνεται και ο Ιανουάριος θα κλείσει με την τιμή να παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η μέση τιμή μέχρι και σήμερα βρίσκεται στα 224 ευρώ. 

Βέβαια, δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αντίστοιχα, ο Δεκέμβριος έκλεισε στα 235 ευρώ. Η αποκλιμάκωση, όπως φαίνεται, είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη βάσει της οποίας στηρίχθηκαν και οι επιδοτήσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες είναι μικρότερες από αυτές του Δεκεμβρίου. 

Από τη μια  το φυσικό αέριο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και από την άλλη η κακοκαιρία που «πάγωσε» τις ΑΠΕ, είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρή αποκλιμάκωση καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από φυσικό αέριο και τον Ιανουάριο. Το σίγουρο είναι πως οι καταναλωτές θα δουν και τους επόμενους μήνες φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. 

Η κυβέρνηση πάντως, φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, γεγονός που επιβεβαίωσε  σε συνέντευξη του και ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά  «καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί». 

Οι επιδοτήσεις ρεύματος Ιανουαρίου 

Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Η επιδότηση είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:

Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούνται με  160 €/MWh. Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτείται με 120 €/MWh. Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται  στα 180 €/ MWh, δηλαδή. H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Επιδότηση σε επιχειρήσεις

Επιδοτούνται  οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση  ορίζεται σε 65€/MWh.

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Σταϊκούρας: Και τον Φεβρουάριο η στήριξη για ρεύμα και φυσικό αέριο

«Καίει» η ενέργεια εν μέσω έντονων καιρικών φαινομένων

Κομισιόν: Η ενέργεια θα παραμείνει ακριβή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News