Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 07:04
BUSINESS & FINANCE

Συνταξιούχοι: Πώς θα εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για 48 δόσεις στα αναδρομικά

Συνταξιούχοι: Πώς θα εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για 48 δόσεις στα αναδρομικά

Νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι συνταξιούχοι λόγω των αναδρομικών που εισέπραξαν μέσα στο 2020 σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η διάταξη θα λάβει μορφή νόμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέχρι την Δευτέρα που εκπνέει και η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου που αναλογεί στα αναδρομικά. Δυνατότητα ψήφισης διάταξης λόγω της πρότασης μομφής δεν υπάρχει οπότε θα επιλεγεί η λύση της ΠΝΠ τόσο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση όσο και για άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν χαρακτήρα επείγοντος.

Πληροφορίες μιλούν για την ένταξη στην ΠΝΠ και της παράτασης για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου όπως επίσης και για την παράταση στην προθεσμία ένταξης στην λύση των 36 ή 72 δόσεων.

Δυνατότητα αξιοποίησης της ρύθμισης των 48 δόσεων θα έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που εισέπραξαν τα αναδρομικά μέσα στο 2020 για τις κρατήσεις που κρίθηκαν ως παράνομες την περίοδο 2015 -2016.

Με το καθεστώς που ισχύει μέχρι και σήμερα, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης το πολύ σε 24 δόσεις. Με τη διάταξη, θα επιτραπεί η ένταξη στις 48 δόσεις κάτι που ισχύει μόνο για τους φόρους κληρονομιάς. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί σήμερα.

Κανονικά, η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου που αντιστοιχεί στα αναδρομικά, εκπνέει στο τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου καθώς το χρονικό περιθώριο μέχρι την 31η Ιανουαρίου είναι πολύ περιορισμένο.

Τα ποσά των φόρων είναι πολύ μεγάλα σε συνταξιούχους που εισέπραξαν πολλά αναδρομικά καθώς δεν διενεργήθηκε καμία παρακράτηση φόρου. Συνταξιούχος εισέπραξε αναδρομικά 948 ευρώ για την χρήση του 2016 μέσα από τη διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών που ακολούθησε η κυβέρνηση στο τέλος του 2020. Για το συγκεκριμένο ποσό των αναδρομικών, έχει προκύψει πρόσθετος φόρος ο οποίος ανέρχεται στα 422 ευρώ με αποτέλεσμα να αναλογεί στο 44,5%. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Ρύθμιση για 48 δόσεις στα αναδρομικά συνταξιούχων

Τα παράλογα της γραφειοκρατίας: Πρόστιμο 100 ευρώ για αναδρομικά… 0,62 ευρώ

Αναδρομικά: «Λογαριασμός» 500-600 εκατ. ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News