BUSINESS & FINANCE

ΕΝΦΙΑ: Το πρώτο «ναι» από τους θεσμούς – Όλες οι αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Το πρώτο «ναι» από τους θεσμούς – Όλες οι αλλαγές

Το πρώτο «ναι» πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο από τους θεσμούς στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η ελληνική πλευρά και ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασαν ένα σενάριο στους θεσμούς που οδηγεί σε μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση από τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά, για να πάρουν και το τελικό πράσινο φως θα πρέπει να  ολοκληρωθεί και η πρακτική άσκηση του νέου φόρου από την ΑΑΔΕ, ώστε να φανεί με ακρίβεια ποιοι ιδιοκτήτες θα έχουν επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις και εάν το σενάριο μπορεί όντως να επιβεβαιωθεί και πρακτικά. 

Έτσι εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθει στη Βουλή έως το  τέλος Φεβρουαρίου. Η νέα μείωση που θα προκύψει  θα προστεθεί στην μεσοσταθμική μείωση 22% που εφαρμόζεται από το 2019.

Βέβαια, εννοείται πως θα υπάρξουν και ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο και είναι όσοι λόγω των παλιών αντικειμενικών αξιών υποφορολογούνταν.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρχει δικαιότερη κατανομή του φόρου. Η νέα μείωση θα δημιουργηθεί από τον χώρο που θα δημιουργηθεί από τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και από τα 60 εκατ. που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. 

Αλλαγές στις πληρωμές

Αλλαγές, όμως, δεν θα υπάρξουν μόνο στον τρόπο υπολογισμού αλλά και στον τρόπο πληρωμής του φόρου. Η πληρωμή του από τους φορολογούμενους θα αρχίζει πολύ νωρίτερα, από Απρίλιο-Μάιο. Έτσι φέτος, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να ανέβουν στο taxis τον Μάρτιο, ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Μάιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς η αποπληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρώνεται σε 10 μήνες. 

Ο νέος ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρουν στο οικονομικό επιτελείο, θα είναι αναπτυξιακός φόρος καθώς δεν θα δημιουργεί αντικίνητρα για την αγορά νέων ακινήτων. Μέχρι σήμερα πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι εγκατέλειπαν την ιδέα ενός νέου ακινήτου καθώς μετά τις 250.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο.

Οι κυριότερες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ

·     Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας, της τάξης των 50.000-100.000 ευρώ το καθένα, θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος, λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις επιχειρήσεις, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος δεν καταργείται για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.

·     Θα υπάρχει ένα τέλος για κάθε ακίνητο ανεξάρτητα από το συνολικό μέγεθος της περιουσίας. Ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

·     Θα υπάρξει νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ υπολογισμού. Περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις κυρίως για όσους έχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

·     Η εξόφληση του θα γίνεται σε 10  δόσεις.

·     Ειδικά χαρακτηριστικά θα έχει ο ΕΝΦΙΑ για πολύτεκνες οικογένειες αλλά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Διαβάστε επίσης: 

13η αξιολόγηση: Στο τραπέζι ο ΕΝΦΙΑ και το ΤΧΣ

Χ. Σταϊκούρας: Μείωση 3% με 4% του ΕΝΦΙΑ το 2022

Τράπεζες: Πράσινο φως από τους θεσμούς για προστασία πρώτης κατοικίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News