Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 13:04
BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι κλάδοι που ενισχύθηκαν περισσότερο

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι κλάδοι που ενισχύθηκαν περισσότερο

Εν αναμονή του 5ου και 6ου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής βρίσκεται η αγορά, αφού ολόκληροι κλάδοι παραμένουν κλειστοί, ενώ αναγνωρίζεται ότι και το click away δεν μπορεί σε καμία περίπωση να υποκαταστήσει τα ανοιχτά καταστήματα. Κλάδοι όπως αυτός της εστίασης εξάλλου παραμένουν κλειστοί στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ανοίξουν. 

Στον 5ο γύρο όπως έχει γράψει το Money Review για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, η χρηματική ενίσχυση, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ανεξάρτητη από την πτώση του τζίρου, ενώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, το βασικό κριτήριο χρηματοδότησης θα είναι η ζημιά στο ταμείο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Θα ισχύει και πάλι το «δώρο» του 50% και πιθανότατα η περίοδος χάριτος και η εξφόληση του δανείου σε 40 δόσεις. 

To ποσό θα κινείται στα 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποφασίστηκε και η αύξηση του προϋπολογισμού για τον τέταρτο γύρο της επιστρεπτέας στα 2,2 δισ. ευρώ. Ο 4ος κύκλος αφορά σε περίπου 450.000 εταιρείες και υπολογίζεται ότι προστατεύει 400.000 θέσεις εργασίας. 

Στο επίκεντρο της Επιστρεπτέας 5 αναμένεται να βρεθεί ο κλάδος της εστίασης. Ήταν εξάλλου αυτός που πρωταγωνίστησε μαζί με τα ξενοδοχεία και ευρύτερα τον τουρισμό και στους προηγούμενους γύρους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πώς έχουν κατανημηθεί τα ποσά της επιστρεπτέας έως και τις 6 Δεκεμβρίου και χωρίς να περιλαμβάνεται η τελευταία καταβολή της 10ης Δεκεμβρίου. Η κατανομή των δικαιούχων φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί. 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι κλάδοι που ενισχύθηκαν περισσότερο-1

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι κλάδοι που ενισχύθηκαν περισσότερο-2

Να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο περιφερειών τη μερίδα του λέοντος έχουν πάρει Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία.

Α. Αθ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News