BUSINESS & FINANCE

Υπ. Οικονομικών: Παράταση για επίδομα θέρμανσης, αντικειμενικές και ρύθμιση κορωνοχρεών

Υπ. Οικονομικών: Παράταση για επίδομα θέρμανσης, αντικειμενικές και ρύθμιση κορωνοχρεών

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 ανακοίνωσε ο υπουργείο Οικονομικών. 

Επίκειται, εντός των επόμενων ημερών, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία:

1ον. Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

2ον. Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36 και των 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022, αντί της 31ης Ιανουαρίου, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι  μεταβιβάσεις ακινήτων 

Με τη δίμηνη παράταση για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει ήδη τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής και δωρεάς πριν το τέλος του 2021 στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχουν διορία να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις μέχρι και την 31η Μαρτίου. 

Τον επιπλέον χρόνο ζητούσαν από πλευράς τους τόσο οι συμβολαιογράφοι όσο και η ΠΟΜΙΔΑ. Πραγματικά όλο αυτό το διάστημα τρέχουν και δεν φθάνουν στα συμβολαιογραφεία καθώς οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν πάρει φωτιά.

Από τη μία oι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και από την άλλη η αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικές παροχές έως  800.000 ευρώ έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των μεταβιβάσεων, με τους συμβολαιογράφους πραγματικά να μην προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων. 

Οι ρυθμίσεις χρεών 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν τα 2,26 δισ. ευρώ αλλά έως τώρα περίπου 50.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση.

Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 30 ευρώ ενώ η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνοδευτεί με καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε τρεις ημέρες από την αίτηση και αυτό που εξετάζει επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών είναι εάν θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις μαζί στο τέλος του Φεβρουαρίου. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης θα πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Επιπλέον με απόφαση της ΑΑΔΕ δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που «έκλεισαν» με κρατική εντολή (από 27 Οκτωβρίου του 2020 έως 31 Ιουλίου 2021) να μεταφέρουν τις οφειλές τους από τη πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων στο σχήμα των 36-72 δόσεων. 

Διαβάστε επίσης: 

Προς διπλή παράταση σε κορωνοχρέη και μεταβιβάσεις

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στο τραπέζι νέα παράταση για τις αντικειμενικές

Χρ. Σταϊκούρας: Παράθυρο για μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News