BUSINESS & FINANCE

Ένα deal την εβδομάδα: Εντείνεται η κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής

Ένα deal την εβδομάδα: Εντείνεται η κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής

Ιδιαίτερη ορµή έχουν αποκτήσει οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) στην πληροφορική το 2022, καθώς από τις αρχές της χρονιάς υπολογίζεται ότι πραγματοποιείται ένα deal κάθε εβδομάδα. Μία από τις πιο πρόσφατες και μεγαλύτερες συναλλαγές περιλαμβάνει την εξαγορά και συγχώνευση της ελληνικής εταιρείας Mantis με τη γερμανική Ecovium. Οι δύο εταιρείες εντάσσονται στον όμιλο Ecovium, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της συναλλαγής ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ. Η Mantis, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1996, δημιουργεί και αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης αποθηκών και λογισμικού για επιχειρήσεις, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, τηλεπικοινωνιών, ναυτιλιακές και ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε εννέα χώρες και παρουσία, μέσω εταίρων, σε περισσότερα από 30 κράτη.

Η Ecovium, που ιδρύθηκε το 1999, αναπτύσσει τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομή και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα της Γερμανίας και γερμανόφωνων περιοχών. Βασικό μέτοχο με ποσοστό 60% στην Ecovium αποτελεί το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο FSN Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια 4 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, η Ecovium και η Mantis ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου τους τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα, εξάλλου, με παράγοντες του κλάδου, η αναμενόμενη όξυνση του ανταγωνισμού για τη διεκδίκηση των νέων έργων εντός και εκτός Ελλάδας, που θα χρηματοδοτηθούν και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστά μονόδρομο την ένωση ισχύος μεταξύ των εταιρειών. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος Ecovium δρομολογεί την ίδρυση μιας νέας εταιρείας με έδρα τη Γερμανία, με τις δύο συγχωνευθείσες εταιρείες (Ecovium – Mantis) να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα.  

«Τα logistics αναπτύσσονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδέοντας ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις. Μόνο ένας πάροχος πληροφορικής δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει όλες τις διαδικασίες. Μέσω του συµπληρωµατικού µας χαρτοφυλακίου και της τεχνογνωσίας της Mantis, µπορούµε πλέον να προσφέρουµε στους πελάτες µας διεθνείς λύσεις διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ecovium, Jasmino Burkic.

«Οι επιχειρήσεις αναζητούν ολοκληρωμένες µε απλή υλοποίηση σουίτες λογισµικού αποθηκευτικών χώρων (SCE) και λύσεις “µε το κλειδί στο χέρι”, δοκιµασµένες σε συγκεκριµένες κάθετες αγορές στις δικές τους γεωγραφικές περιοχές. Ακολουθώντας αυτή την τάση της αγοράς επιδιώκουµε ενεργά να ενώσουµε τις δυνάµεις µας µε επιτυχηµένους παρόχους λογισµικού και λύσεων µε συµπληρωµατικό χαρτοφυλάκιο και συµπληρωµατική γεωγραφική κάλυψη. Με αυτή τη στρατηγική τοποθέτηση, η Εcovium θα παίξει βασικό ρόλο στις διεθνείς αγορές», σημείωσε ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, διευθύνων σύµβουλος της Mantis.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών είναι πιστή στην τάση των M&As που έχει ισχυροποιηθεί από τις αρχές της χρονιάς. Ενδεικτικά, πριν από μερικές ημέρες η Espilon Νet εισήλθε στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία, εξαγοράζοντας, προς 2,73 εκατ. ευρώ, την CSA. Αλλά και η Entersoft απέκτησε το 100% της λαρισινής εταιρείας υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις Log On, έναντι τιμήματος ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Η Microsoft αναδιατάσσει το πεδίο του gaming

Enterprise Greece: Πρόγραμμα- γέφυρα με τη Σίλικον Βάλει για ενίσχυση των τεχνολογικών εταιρειών

Microsoft: Πώς θα φτιαχτούν με διαδικασίες fast track τα 3 data centers

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News