BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Νέο ράλι στον Ελλάκτορα

Χρηματιστήριο: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Μικρής κλίμακας διακυμάνσεις εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει διστακτικό ως προς την προσέγγιση και την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Άλλωστε, αυτό διαφάνηκε και κατά τη χθεσινή ημέρα, όταν ο Γενικός Δείκτης, παρότι έφθασε έως τις 803 μονάδες, στη συνέχεια περιορίστηκε στις 788 μονάδες.

Σήμερα, ειδικότερα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, και παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στα επίπεδα των 787-788 μονάδων, με το εύρος των μεταβολων να περιορίζεται σε μόλις πέντε μονάδες (σ.σ. χαμηλό ημέρας 786 μονάδες, υψηλό ημέρας 791 μονάδες), δείγμα της στασιμότητας της αγοράς. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημειώνει ήπια ανοδική κίνηση, προσεγγίζοντας τις 510 μονάδες και καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,20%. Ωστόσο, το εύρος των διακυμάνσεων είναι αρκετά στενό, μην υπερβαίνοντας το -/+1%, με εξαίρεση της μετοχή της Alpha Bank. Συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank +1,69% 0,96 ευρώ
  • Attica Bank -0,22% 0,225 ευρώ
  • Eurobank +1,57% 0,582 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,34% 2,119 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,90% 1,284 ευρώ

Συνεχίζεται το ράλι στον Ελλάκτορα

Στο ταμπλό, σε μια εικόνα βγαλμένη από τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή του Ελλάκτορα συνεχίζει το ράλι, καθώς μετά το +7,7% της Δευτέρας, σήμερα κερδίζει άνω του 4%, ως απόρροια των συνεχιζόμενων αγοραστικών κινήσεων, οι οποίες προέρχονται από την πλευρά των δύο βασικών μετόχων, της οικογένειας Καλλιτσάντση και του ολλανδικού fund Reggeborgh.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ανακάμπτει σήμερα κατά 1% στα 12,96 ευρώ, μετά το μπαράζ πωλήσεων που προηγήθηκε τόσο τη Δευτέρα όσο και την προηγούμενη εβδομάδα, με κεντρικό πρόσωπο τον Μιχάλη Γουρζή, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Συνολικά, αυτή την ώρα, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο τζίρος κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες ημέρες, και διαμορφώνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ, με 3,2 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια. 

Οι επόμενες συνεδρίασεις κρίνουν την τύχη του 2021

Οι εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν την ποιότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που εισέρευσαν και συνεχίζουν να εισρέουν στην ελληνική αγορά. Εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, τότε αυτό θα αποτυπωθεί και στις διακυμάνσεις των προσεχών εβδομάδων. Εάν αντίθετα, αποτελούν μεσομακροπρόθεσμα κεφάλαια, τότε αυτά -κατά γενική ομολογία- θα επανεργοποιηθούν στις αρχές του 2021, πυροδοτώντας ένα νέο ανοδικό momentum.

Φυσικά, πίσω απ’ όλα τα παραπάνω βρίσκονται οι προοπτικές ομαλοποίησης της κατάστασης, ολοκλήρωσης του κύκλου της ύφεσης και επιστροφής σε μια νέα αναπτυξιακή περίοδο, με κύριο μοχλό στήριξης το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Στο θετικό αμάλγαμα ειδήσεων συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα 9μήνου των ελληνικών τραπεζών, τα οποία κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι διαχειρίσιμη και εντός ελέγχου.

Στο μεταξύ, νέα καύσιμα στη Λεωφόρο Αθηνών μπορούν να προσφέρουν τα κυοφορούμενα εταιρικά deals, με κυριότερο όλων αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC Capital. Πηγές με γνώση επί των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείουν την δρομολόγηση νέων εξελίξεων ακόμη και έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις εκτός χρηματιστηρίου εταιρείες, κάτι το οποίο -σε κάθε περίπτωση- επιδρά θετικά και στις εισηγμένες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News