Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 16:39
BUSINESS & FINANCE

10ετές ομόλογο: Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκο 1,8% – Στα 15 δισ. οι προσφορές

Η πρώτη έκδοση για το 2022

10ετές ομόλογο: Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκο 1,8% – Στα 15 δισ. οι προσφορές

Στην άντληση 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 1,8% προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, του πρώτου για το 2022.

Οι προσφορές έφθασαν τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το spread καθορίστηκε στις 140 μονάδες βάσης επί των mid swaps, έναντι 145 μονάδων βάσης που ήταν η αρχική εκτίμηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ανάδοχοι της δημοπρασίας είχαν οριστεί οι τράπεζες Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

«Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο επιτόκιο 1,8%.

Άλλωστε, η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται ως αρνητική για τις αγορές ομολόγων, εξαιτίας της προοπτικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Rserve. 

Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφαλώνει στο 1,8% (υψηλό δύο ετών), ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας επιστρέφει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2019. 

Από την πλευρά του, ο ΟΔΔΗΧ επιχείρησε την πρώτη έξοδο στις αγορές για τη νέα χρονιά, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά σχόλια από το πρόσφατο review της Fitch, η οποία αργά το βράδυ της Παρασκευής αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές.

Θετικοί οιωνοί για την Ελλάδα

Και ενώ οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά αύξησης των αποδόσεων για όλη την Ευρώπη, το έτος ξεκινά με υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα φτάσει έως τα τέλη του έτους ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου και η Fitch θα ακολουθήσει τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο. Αναβάθμιση αναμένεται και από τη Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, σε πρόσφατη έκθεσή της, η JP Morgan συμβούλευε τους πελάτες της να βγουν long στα ελληνικά ομόλογα και να μπουν στην πρώτη έκδοση της χρονιάς. «Περιμένουμε ότι η έκδοση θα πάει καλά και θα συστήσουμε στους επενδυτές να τη χρησιμοποιήσουν σαν ευκαιρία για να ενισχύσουν τις overweight θέσεις τους στην Ελλάδα», ανέφεραν οι αναλυτές. 

Η JP Morgan ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα επικαλούμενη τις εποικοδομητικές προοπτικές που θεωρεί ότι εμφανίζει η Ελλάδα αλλά και την αξιοπιστία της στήριξης των εγχώριων ομολόγων μέσω των επανεπενδύσεων του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ. 

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν με ευελιξία, για να αντιμετωπίσει τον πιθανό κατακερματισμό της αγοράς και ειδικά για να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα. 

Όπως επισημαίνει JP Morgan, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP ήταν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020. Ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αποπληρωμών των ομολόγων του PEPP το 2021 ήταν περίπου 15 δισ. ευρώ. «Επομένως, μία δέσμευση για τη στήριξη της Ελλάδας μέσω της ενεργής στροφής των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν προς τους ελληνικούς τίτλους είναι αρκετά αξιόπιστη και εποικοδομητική κατά την άποψή μας», τονίζουν οι αναλυτές. 

Στο μέτωπο της προσφοράς, εκτιμούν ότι η Αθήνα θα εκδώσει ομόλογα 12 δισ. ευρώ το 2022. Με αυτή την πρόβλεψη, ακόμα εάν η ΕΚΤ διαθέσει το πολύ 1 δισ. ευρώ τον μήνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, θα είναι αρκετά για να καλυφθεί όλη η προσφορά ελληνικών τίτλων του 2022, εξηγούν. 

Άλλωστε, η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας (άνω των 30 δισ. ευρώ), το οποίο της δίνει την ευελιξία να παραμείνει εκτός των αγορών για 1-2 χρόνια, εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινωθούν σημαντικά, σημειώνεται. 

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2022.
Έκδοση που, για ακόμη μία φορά, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%. Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία. Συγκυρία στην οποία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση.

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.

Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού της δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα.

Ως Κυβέρνηση, διασφαλίζουμε σταθερότητα και ασφάλεια.
Διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της πατρίδας μας σε ασφαλές ύψος, παρά τις πρωτόγνωρες – σε ολόκληρο τον πλανήτη – δυσκολίες και προκλήσεις.

Προκλήσεις στις οποίες απαντάμε άμεσα, μεθοδικά, διορατικά και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό άλλωστε, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικές, όπως πιστοποιήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και αναγνωρίζουν – μέσα και από τη σημερινή “ψήφο” εμπιστοσύνης τους – οι διεθνείς αγορές.

Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, τη χάραξη μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία μας να συνεχίσει να ισχυροποιείται, ολόπλευρα όπως είδαμε σήμερα, τόσο με την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές όσο και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ομόλογα: Έπεσε και το τελευταίο «προπύργιο» 10ετούς τίτλου με αρνητική απόδοση

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News