BUSINESS & FINANCE

Microsoft: Πώς θα φτιαχτούν με διαδικασίες fast track τα 3 data centers

Microsoft: Πώς θα φτιαχτούν με διαδικασίες fast track τα 3 data centers

Την υπαγωγή στο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων του έργου της κατασκευής τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική αιτήθηκε στον φορέα Enterprise Greece η Microsoft Operations 4733, η εταιρεία που συστάθηκε πριν από μερικούς μήνες με αντικείμενο την ανάπτυξη και λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων. 

Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft, που έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την κατασκευή του ενός από τα τρία κέντρα δεδομένων σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων, που αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι, στη λεωφόρο Πικερμίου και κατανέμεται σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, όπου προβλέπονται συνολικές αναπτύξεις 50.700 τ.μ. 

Το ακίνητο είχε περιέλθει στην κυριότητα της Lamda Development το 2001, με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να προχωράει στην πώλησή του τον περασμένο Μάιο έναντι τιμήματος 14 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα δύο κέντρα δεδομένων, θα υλοποιηθούν στο επιχειρηματικό πάρκο του Κορωπίου. 

Η αίτηση υπαγωγής των τριών κέντρων δεδομένων της Microsoft, που διαθέτουν συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων αλλαγών στο καθεστώς για τις στρατηγικές επενδύσεις. Προβλέφθηκε, δηλαδή, ότι τα κέντρα δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης θα μπορούν να εντάσσονται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και κατ’ επέκταση να εξασφαλίζουν ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση. Όπως επισημαίνει το υπό διαβούλευση επενδυτικό σχέδιο της Microsoft, τα τρία data centers θα ξεπεράσουν κατά πολλές εκατοντάδες εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό, ύψους 75 εκατ. ευρώ, που προβλέπει η νομοθεσία για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφέρεται ακόμη ότι η επένδυση έχει το χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Microsoft δηλαδή, επιδιώκει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, θα προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προχωρήσει στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται. 

Τα σχέδια για τη δημιουργία συμπλέγματος κέντρων δεδομένων στην Αττική είχε γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμίθ τον Οκτώβριο του 2020, σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακός κόμβος για τις γειτονικές χώρες, ενώ η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της Microsoft στην ελληνική οικονομία» είχε σημειώσει, τότε, ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν είχε, ποτέ, έως σήμερα, αποκαλύψει επίσημα την τοποθεσία των τριών data centers σε Σπάτα και Κορωπί. Ως αποτέλεσμα, παλαιότερες τοποθετήσεις του δημάρχου Λαυρεωτικής Δ. Λουκά που έφεραν την Microsoft να έχει επιλέξει την έκταση 120 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» είχαν τροφοδοτήσει τη σεναριολογία για την τοποθεσία των data centers. 

Διαβάστε επίσης: 

Microsoft: Στις στρατηγικές επενδύσεις τα τρία data centers στην Αττική

Μπραντ Σμιθ (Microsoft): Γιατί επιλέξαμε την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News