Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 20:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Επί τω έργω της στήριξης της λίρας και οι τραπεζικοί υπάλληλοι

Τουρκία: Επί τω έργω της στήριξης της λίρας και οι τραπεζικοί υπάλληλοι

Η Τουρκία «επιτάσσει» και τους υπαλλήλους των μεγάλων κρατικών τραπεζών, στην προσπάθειά της να στηρίξει τη λίρα: θέτει συγκεκριμένους στόχους παραγωγικότητάς τους, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες για να μετατρέψουν τα ξένα νομίσματα σε λίρα στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας των καταθέσων που εισάγαγε η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα για να αναχαιτίσει τη νομισματική κρίση, σύμφωνα με πηγές. 

«Η μετατροπή του ξένου συναλλάγματος σε λίρα προστέθηκε στα κριτήρια απόδοσης των τραπεζικών υπαλλήλων. Κάνουμε πάρα πολλά τηλέφωνα καθημερινά και υπολογίζουμε πόσο ξένο συνάλλαγμα καταφέραμε να μετατρέψουμε σε τοπικό νόμισμα», δηλώνει ένας τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι οι γενικοί διευθυντές των τραπεζών απευθύνονται σε πελάτες με καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα τουλάχιστον 5 εκατ.δολαρίων για να τους ενημερώσουν για το νέο πρόγραμμα, ενώ άλλοι τραπεζικοί υπάλληλοι προσεγγίζουν πελάτες με μικρότερες καταθέσεις.  

Με βάση το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα εγγυώνται τις καταθέσεις με διάρκεια τριών έως 12 μηνών έναντι ζημιών που σχετίζονται με την αγορά ξένου συναλλάγματος σε μία προσπάθεια να ανακόψουν τη στροφή των καταναλωτών σε δολάρια εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού. 

Η κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι στιγμής κάθε σχόλιο αναφορικά με τους δείκτες αποδοτικότητας των τραπεζικών υπαλλήλων. Και ενώ τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι κρατικές τράπεζες έχουν κίνητρα για να προωθήσουν το σχέδιο, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις τρεις μεγάλες κρατικές τράπεζες για την επιτυχία του προγράμματος – Ziraat Bank, VakifBank και Halk Bank. 

Με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν στην Τουρκία, οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα στους πελάτες και στο πλαίσιο αυτό μία τραπεζική πηγή χαρακτήρισε τους στόχους παραγωγικότητας «άτυπους». Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.     

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε ότι στους υπό προστασία λογαριασμούς που υπάγονται στο κυβερνητικό σχέδιο υπήρχαν καταθέσεις αξίας 131 δισ.λιρών (9,7 δισ.δολαρίων) στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σε εξαθλίωση οι Τούρκοι: Όπως ανεβάσαμε τον Ερντογάν θα τον κατεβάσουμε

Τράπεζα της Τουρκίας: Εξετάζει προκαταβολή κερδών και διανομή αποθεματικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News