2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ 120 ΔΟΣΕΙΣ

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη της πανδημίας

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη της πανδημίας

Δεκαπέντε μέρες έχουν στη διάθεσή τους όσοι έχασαν τις 100 ή 120 δόσεις, προκειμένου να επανενταχθούν στη ρύθμιση. Θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να εισέλθουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport, να υποβάλουν αίτηση επανενεργοποίησης της ρύθμισης και να πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μία δεύτερη ευκαιρία προς τους οφειλέτες του Δημοσίου να διατηρήσουν «ζωντανά» τα προνόμια της ρύθμισης, όπως είναι η δυνατότητα να διαγραφεί σημαντικό μέρος των προσαυξήσεων ή ακόμα και το σύνολο αυτών. Για παράδειγμα, όποιος είχε επιλέξει να εξοφλήσει τα χρέη του σε μία δόση, απαλλασσόταν από το 100% των προσαυξήσεων. Πάνω από 81.000 οφειλέτες επέλεξαν το 2019 να πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους (περίπου 250 εκατ. ευρώ) και να απαλλαγούν, με αυτόν τον τρόπο, πλήρως από τις προσαυξήσεις.
Η συνολική εικόνα της ρύθμιση, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ότι μέχρι το τέλος του 2019 πάνω από 616.000 οφειλέτες είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις. Από αυτούς, οι 576.000 ήταν φυσικά πρόσωπα με οφειλές 4,2 δισ. ευρώ και περίπου 40.000 ήταν νομικά πρόσωπα με συνολικές οφειλές 1,7 δισ. ευρώ.

Σχεδόν 175.000 οφειλέτες αποφάσισαν να εξαντλήσουν την ευελιξία της ρύθμισης, δηλαδή επέλεξαν τις 120 δόσεις. Το ποσό που ρυθμίστηκε σε 120 δόσεις άγγιξε τα 4,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των χρεών προς το Δημόσιο, που υπάχθηκε στη ρύθμιση με οποιοδήποτε αριθμό δόσεων, έφτασε τα 5,9 δισ. ευρώ (κεφάλαιο συν προσαυξήσεις). Από το ποσό αυτό, το κράτος εκτιμούσε ότι φέτος θα εισέπραττε περίπου 784 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η πανδημία και το διπλό lock down στην αγορά, ανέτρεψε αυτόν τον προγραμματισμό στα δημόσια έσοδα. Αφενός διότι το οικονομικό επιτελείο έδωσε τη δυνατότητα να παγώσει, για κάποιους μήνες, η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων. Αφετέρου, διότι πολλά φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην κανονική εξυπηρέτηση των δόσεων και έχασαν τις ρυθμίσεις.

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στον οφειλέτη, εφόσον η απώλεια της ρύθμισης έγινε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου, να ζητήσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση
·         στο ίδιο καθεστώς

·         με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις

·         για την υπολειπόμενη οφειλή

·         για τις δόσεις που απομένουν

Για την επανένταξη στις ρυθμίσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και να καταβάλουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, τη δόση του Δεκεμβρίου 2020. Η πληρωμή πρέπει να γίνει μόνο μέσω web-banking, εκτός κι αν αυτό είναι τεχνικά αδύνατο οπότε επιτρέπεται η πληρωμή της δόσης σε τραπεζικό υποκατάστημα. Η επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις γίνεται την επομένη εργάσιμη από την ημέρα παραλαβής του σχετικού αρχείου των τραπεζών από την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ. Για πληρωμές, που θα γίνουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η επανένταξη θα ολοκληρωθεί έως και την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021.
 

 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News