Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 23:41
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναζητώντας τον ανταγωνιστή της Silicon Valley

Αναζητώντας τον ανταγωνιστή της Silicon Valley

Εφέτος, η Founders Fund-a, εταιρεία venture capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που είχε στηρίξει τις Airbnb, Palantir Technologies και άλλες κορυφαίες επιχειρήσεις έκανε μία έρευνα: εάν η Founders άνοιγε ένα μεγάλο γραφείο μακριά από την Bay Area, πού θα πήγαινε;

Είναι ένα ερώτημα που πολλοί εκπρόσωποι του venture capital αλλά και νεοσύστατων εταιρειών κλήθηκαν να απαντήσουν εφέτος εν μέσω της πανδημίας που ανάγκασε τόσα πολλά άτομα να εργάζονται από το σπίτι. Οι εργαζόμενοι ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας εγκαταλείπουν «κατά κύματα» την Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα τα ενοίκια στο Σαν Φρανσίσκο να βουλιάξουν 35%. Το πρώτο βήμα το έκαναν μεγάλες επιχειρήσεις, με τελευταία την Oracle, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή τα σχέδιά της να εγκαταλείψει τη Bay Area για το Οστιν του Τέξας. Επίσης, η εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου Juul ανακοίνωσε ότι αποχωρεί για την Ουάσιγκτον, ενώ η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Tanium μεταφέρεται σε προάστιο του Σιάτλ. Ακόμη και ο Ελον Μασκ της Tesla μετακόμισε στο Τέξας. 

Ωστόσο, το venture capital θα δυσκολευθεί να φύγει από τη Silicon Valley. Στοιχεία της PitchBook έδειξαν ότι με τα χρόνια η περιοχή Bay Area εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη αναλογία επενδύσεων απο τον χώρο του venture capital στις ΗΠΑ, δηλ. το ένα-πέμπτο του συνόλου των συμφωνιών. Με βάση το κεφάλαιο, η κυριαρχία της Bay Area φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή: πέρυσι το 38% του επιχειρηματικού κεφαλαίου σε δολάρια κατευθύνθηκε σε startups της Silicon Valley. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως σήμερα, ο αριθμός έχει αυξηθεί στο 40% παρά την πανδημία.

Τα νούμερα λοιπόν «μιλούν» από μόνα τους. Παρότι, υπάρχουν πολλές περιοχές στις ΗΠΑ ελκυστικές για τις startups, δεν έχει ακόμη αναδυθεί ένας ισχυρός ανταγωνιστής της Silicon Valley. Συνεπώς, πού μπορεί να πάει μία εταιρεία venture capital; 

Στην έρευνα που διενήργησε η Founders Fund αναφέρθηκαν περίπου έξι πόλεις, μεταξύ των οποίων Λος Αντζελες, Μαϊάμι και Ντένβερ και στις επιλογές αυτές εξετάστηκαν διάφορες παράμετροι, όπως φορολογία, τοπικό ρυθμιστικό πλαίσιο και εγγύτητα αεροδρομίου. Τελικά όμως η εταιρεία ακύρωσε τα σχέδιά της να ανοίξει μεγάλο γραφείο κάπου αλλού, αποφασίζοντας αντ΄αυτού προς το παρόν να ανοίξει ένα μικρό γραφείο στο Μαϊάμι. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά ότι πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση. Πολλοί εκπρόσωποι του venture capital διαμαρτύρονται ότι παρά το μεγάλο προϋπολογισμό της πόλης, στα 13,6 δισ.δολάρια για το 2020 και 2021, το Σαν Φρανσίσκο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως οι άστεγοι. Η περιοχή έχει επίσης ακριβά ενοίκια και έντονο ανταγωνισμό όσον αφορά στις προσλήψεις εργατικού δυναμικού, ενώ θεωρείται ότι έχει και υπερβολικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Πολλοί επενδυτές που φεύγουν από τη Silicon Valley επιλέγουν πολιτείες που δεν φορολογούν το ατομικό εισόδημα, όπως Φλόριντα, Τέξας και Ουάσιγκτον. Οι φόροι αποτελούν ίσως για πολλούς από τον χώρο του venture capital έναν καλό λόγο για να φύγουν από την Καλιφόρνια, ειδικά όσοι είχαν μεγάλα κέρδη από αρχικές δημόσιες εγγραφές. Στην Καλιφόρνια, ο φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται στο 13,3%, από τους υψηλότερους στις ΗΠΑ. 

Εν κατακλείδει, ενώ το venture capital αναζητά άλλες περιοχές για να μετεγκατασταθεί, δεν έχει βρει ακόμη το ιδανικό μέρος ή τον ανταγωνιστή της Silicon Valley. Aυτό βεβαίως δεν θα ανακόψει την φυγή επιχειρήσεων προς άλλες περιοχές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News