BUSINESS & FINANCE

Ανατιμήσεις: Ποια τρόφιμα ακρίβυναν τον τελευταίο χρόνο – Πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά

Ανατιμήσεις: Ποια τρόφιμα ακρίβυναν τον τελευταίο χρόνο – Πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά

Μόνο 19 σε σύνολο 61 προϊόντων της κατηγορίας τροφίμων και ποτών που μετρά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την κατάρτιση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν φθηνότερα τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Μάλιστα, χαμηλότερες τιμές παρουσίασαν προϊόντα που δεν θεωρούνται και από τα πλέον βασικά στο περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς», ενώ το ύψος των μειώσεων ήταν σαφώς μικρότερο από αυτό των αυξήσεων. Η εξέλιξη αυτή πλήττει τους προϋπολογισμούς όλων των νοικοκυριών, στη δυσμενέστερη, όμως, θέση είναι σαφώς τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μηνιαίων δαπανών τους κατευθύνεται στην αγορά τροφίμων.

Από την αναλυτική εξέταση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και από τη σύγκριση των τιμών που ίσχυαν τον Δεκέμβριο του 2021 με αυτόν στις αρχές της περσινής χρονιάς, τον Ιανουάριο του 2021, προκύπτει ότι στο τέλος του έτους φθηνότερα πληρώσαμε μόνο το ρύζι, το βούτυρο, τα αυγά, αλλαντικά μπύρες, κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά, κάποιες κατηγορίες γάλακτος και…τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Πάντως, και τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανατιμηθούν, λόγω της διατήρησης του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα και λόγω του γεγονότος ότι τελείωσαν τα αποθέματα σε φθηνότερες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας που είχαν οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Οι τιμοκατάλογοι που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν στις αρχές της εβδομάδας ούτε λίγο ούτε πολύ προκάλεσαν…. σοκ και δέος στα κυβερνητικά στελέχη.

Οι πρωταθλητές των αυξήσεων στη διάρκεια του δωδεκαμήνου (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2021) στην κατηγορία των τροφίμων είναι τα εξής προϊόντα:

–          Αρνί και κατσίκι: 26,7%

–          Ελαιόλαδο: 16,24%

–          Άλλα βρώσιμα έλαια (σπορέλαια): 15,84%

–          Διατηρημένα φρούτα και προϊόντα με βάση τα φρούτα: 12,62%

–          Ζυμαρικά: 8,96%

–          Φρέσκα θαλασσινά: 8,5%

–          Πατάτες: 7,6%

–          Φρούτα νωπά: 7,51%

–          Λαχανικά νωπά: 7,25%

–          Ζάχαρη: 5,85%

–          Παρασκευάσματα με βάση το κρέας: 5,53%

–          Εντόσθια: 4,92%

–          Ψωμί: 4,89%

–          Παιδικές τροφές: 4,87%

–          Τυριά: 4,73%

–          Μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη: 4,40%

–          Τσάι – χαμομήλι: 4,39%

–          Πουλερικά: 4,18%

–          Σοκολάτες: 3,86%

–          Τσιπς: 3,78%

Αυξήσεις, έστω και μικρότερες, καταγράφονται σε 22 ακόμη είδη διατροφής, ενδεικτικό της επιβάρυνσης που έχει επέλθει μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών του 2020, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 23,1% των δαπανών τους για είδη διατροφής. Και μπορεί λόγω lockdown το ποσοστό αυτό να ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως και προ πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αφορούσε την αγορά ειδών διατροφής (20,1% το 2019).

Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 35,9% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 22,2%, σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών του 2020.

Ένα μέσο νοικοκυριά με δύο ανήλικα παιδιά που το 2020 δαπανούσε κατά μέσο όρο τον μήνα 416 ευρώ για την αγορά ειδών διατροφής, τώρα υπολογίζεται ότι δαπανά 434 ευρώ, ενώ ένα φτωχό νοικοκυριό που δαπανούσε 304 ευρώ, τώρα επιβαρύνεται μηνιαίως με επιπλέον 20 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Άλμα στο 5,1% τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021

Μείωση ΦΠΑ: Γιατί απορρίπτεται ως μέτρο «ανάσχεσης» του πληθωρισμού

Έρευνα: Ποιοι κλάδοι αδυνατούν να απορροφήσουν το κόστος των ανατιμήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News