Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 12:02
BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: Άλμα στο 5,1% τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021

Εκτίναξη 135% στο φυσικό αέριο

Πληθωρισμός: Άλμα στο 5,1% τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021

Στο 5,1% σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο του 2021 (από 4,8% τον Νοέμβριο) ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή των τελευταίων 11 ετών. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ): 

  • Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, προέκυψε αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 5,1%. 
  • Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, προέκυψε άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,7%. 
  • Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή για το 12μηνο του 2021, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο του 2020. 

Πληθωρισμός: Άλμα στο 5,1% τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021-1

Ποια προϊόντα «τσίμπησαν»

Όσον αφορά τα επιμέρους αγαθά και υπηρεσίες, τα ενεργειακά προϊόντα ήταν αυτά που ξεχώρισαν και πάλι, έχοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο κύμα ανατιμήσεων.

Συγκεκριμένα, το κόστος ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 45% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 135,7%. Από κοντά ακολούθησε και το πετρέλαιο θέρμανσης (34,1%), αλλά και τα καύσιμα – λιπαντικά (21,7%).

Την ίδια ώρα, το ετήσιο κόστος μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο αυξήθηκε κατά σχεδόν 20%, ενώ από την ομάδα των τροφίμων, οι τιμές σε αρνί και κατσίκι ενισχύθηκαν κατά 19,7%, οι τιμές σε ελαιόλαδο και βρώσιμα έλαια κατά 17% και οι τιμές στις πατάτες κατά 14,2%.

Από την άλλη πλευρά, μείωση κατά 3,5% εμφάνισαν οι τιμές στα αλλαντικά, κατά 2,8% οι τιμές στα γλυκά του κουταλιού – μαρμελάδες – μέλι, κατά 3,2% οι τιμές στα διαρκή αγαθά αναψυχής και κατά 2,1% οι τιμές στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό – υπολογιστές – επισκευές.

Πληθωρισμός: Άλμα στο 5,1% τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021-2

Τα εν λόγω στοιχεία αποτυπώνονται στις μεταβολές των επιμέρους ομάδων αγαθών και υπηρεσιών, από τις οποίες άνοδο εμφάνισαν οι παρακάτω:

  • 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.
  • 3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.  
  • 18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.  
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.  
  • 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  
  • 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 

Αντίθετα, μείωση τιμών κατεγράφη στις εξής ομάδες: 

  • 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.  
  • 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.  
  • 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμόυπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.  
  • 0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων. 

Πληθωρισμός: Άλμα στο 5,1% τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021-3

Η σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021

Σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021 (όταν ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,7%), το κόστος του ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 5,2%, παρότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 16,2% και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 3%.

Ωστόσο, σημεντική άνοδος παρατηρήθηκε στην τιμή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (11,5%), στην τιμή των ζυμαρικών (6,6%), στην τιμή του μοσχαριού (2,3%) και στην τιμή των νωπών ψαριών (1,6%).

Από την άλλη πλευρά, πτώση σημειώθηκε στο κόστος μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (-8,6%), στα καύσιμα αυτοκινήτου (1,5%), στα οινοπνευματώδη ποτά (2,8%), στα κατεψυγμένα λαχανικά (3,3%), στα νωπά φρούτα (5,2%) και στα αλλαντικά (3,8%). 

Πληθωρισμός: Άλμα στο 5,1% τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021-4

Έρχονται ( ; ) νέα μέτρα στήριξης

Και ενώ το νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι αντιμέτωποι με αυξήσεις τόσο στα βασικά αγαθά όσο και στους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση αναζητάει τη χρυσή λύση ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.  

Το μίγμα των μέτρων μέχρι τώρα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την ενέργεια αλλά και φοροελαφρύνσεις, ενώ ως επιπλέον ανάχωμα θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πάντως, εμφανής ήταν η αστοχία της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Από τη μία, ο Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών, από την άλλη ο Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο, όπως τελικά έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για να προχωρήσει μια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ χρειάζεται αρκετός δημοσιονομικός χώρος, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται με τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού. Και βέβαια, τέτοιου είδους μέτρα εννοείται ότι θα πρέπει να περάσουν και από την κρησάρα των θεσμών.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Άλμα του πληθωρισμού στο 7% – Υψηλό 40 ετών 

Ακρίβεια: Γιατί «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη 

Άδ. Γεωργιάδης: Στο τραπέζι μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News