BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Χαμηλά κεφαλαιακά αποθέματα στις ελληνικές τράπεζες – Στα ύψη τα κόκκινα δάνεια

ΕΚΤ: Χαμηλά κεφαλαιακά αποθέματα στις ελληνικές τράπεζες – Στα ύψη τα κόκκινα δάνεια

Τα σκήπτρα με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και το χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, έχουν οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολο της ευρωζώνης με βάση τα στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2021, που δημοσίευσε σήμερα η ΕΚΤ. 

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες κατατάσσονται χαμηλά σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ότι αφορά τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, τα οποία «αναλώθηκαν» στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα ο δείκτης κεφαλαίου κοινωνών μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET 1) όσο και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου (Total Capital Ratio) σε ενοποιημένη βάση υποχώρησαν το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε 12,6% και 15,1% αντίστοιχα έναντι 15,4% και 19,3% στην ευρωζώνη. Ενσωματώνοντας την πλήρη επίδραση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), ο δείκτης CET1 των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε σε 10,% έναντι μέσου όρου 15,4% στην Ευρώπη. Την υψηλότερη κεφαλαιακή «επίδοση» σε ότι αφορά τον δείκτη κεφαλαίου κοινωνών μετοχών (CET 1) κατέχει η Εσθονία με 28,5%.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες και παρά τη μεγάλη προσαρμογή που έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία διαμορφώθηκε στο 10,5%, έναντι 2,17% στην ευρωζώνη. Το χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που φθάνει μόλις το 0,6% έχουν οι τράπεζες του Λουξεμβούργου, ενώ μετά την Ελλάδα, ο υψηλότερος δείκτης NPL, εντοπίζεται στην Κύπρο με 6,9% και ακολουθεί η Βουλγαρία με 6,1%, η Πολωνία με 5% και η Πορτογαλία με 3,9%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority) για το γ’ τρίμηνο του έτους, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) των ελληνικών τραπεζών παρέμεινε σταθερά σε αρνητικό έδαφος (-25%) έναντι θετικής επίδοσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, που διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 7,7%.

Η εικόνα των ελληνικών τραπεζών σε ότι αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται ότι θα έχει βελτιωθεί στα ετήσια αποτελέσματα, καθώς το σύνολο των τραπεζών ολοκλήρωσε κρίσιμες συναλλαγές, που οδηγούν σε βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Πρόκειται για συναλλαγές που μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, όπως είναι η συνθετική τιτλοποίηση, που είναι ένα είδος «ασφάλισης» των δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά. Στο πλαίσιο αυτό η Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συναλλαγή Aurora, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που συνέβαλε στην αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 47 μονάδες βάσης, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε δύο συναλλαγές συνθετικής τιτλοποίησης (Waive I και II), που οδηγούν σε αύξηση του δείκτη κατά 42 μονάδες βάσης.

Στην ίδια λογική η τράπεζα Πειραιώς αναμένει ενίσχυση του δείκτη  κεφαλαιακής επάρκειας άνω των 100 μονάδων βάσης σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021, μέσα από τις τρεις συναλλαγές (τιτλοποίηση Sunrise II, ανάθεσης της διαχείρισης συμμετοχών και πώληση ναυτιλιακών δανείων), ενώ πρόσθετο όφελος αναμένεται από την απόσχιση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, που θα ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2022 (συναλλαγή Thalis).

Αντίστοιχο όφελος από την απόσχιση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, αναμένεται να εγγράψουν στα ετήσια αποτελέσματα η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική τράπεζα, η οποία επιπρόσθετα θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από την τιτλοποίηση Frontier και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν περαιτέρω την προσπάθεια ενίσχυσης των κεφαλαίων τους μέσω και νέων συναλλαγών που αναμένονται να πραγματοποιηθούν εντός του α’ εξαμήνου, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ περίπου. Σε αυτές περιλαμβάνονται συναλλαγές πωλήσεων ύψους 3,4 δισ. ευρώ από την Alpha Bank (σε αυτές περιλαμβάνονται η πώληση κόκκινων δανείων στην Κύπρο), τιτλοποιήσεις και πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο 1,5 δισ, ευρώ εκτιμάται και η δεύτερη τιτλοποίηση (Frontier II) που δρομολογεί η Εθνική τράπεζα. Στις πρωτοβουλίες αυτές που κατά κανόνα απορροφούν κεφάλαια, τόσο η Alpha όσο και η τράπεζα Πειραιώς θα αντιτάξουν τις δύο μεγάλες συναλλαγές για την πώληση ακινήτων (project Skyline και Tera), που συμβάλλουν στη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού τους απελευθερώνοντας κεφάλαια.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News