Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 22:00
ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ψηφιακό γιουάν: Πόσο εύκολη είναι η προώθησή του από την κεντρική τράπεζα της Κίνας;

Ψηφιακό γιουάν: Πόσο εύκολη είναι η προώθησή του από την κεντρική τράπεζα της Κίνας;

Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για τη διάδοση του ψηφιακού γιουάν στον ευρύτερο πληθυσμό, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες της χώρας, όπως η Alibaba και η Tencent, έχουν μπει για τα καλά στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών.

Και αυτό δημιουργεί προκλήσεις και ένα βασικό ερώτημα: Οι Κινέζοι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν με το ψηφιακό γιουάν τη στιγμή που ήδη χρησιμοποιούν δύο κυρίαρχα συστήματα πληρωμών μέσω κινητού τα οποία διαχειρίζονται οι δύο παραπάνω εταιρείες τεχνολογίας;

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας επεξεργάζεται την ψηφιακή μορφή του κρατικού της νομίσματος από το 2014.

Γνωστό και ως e-CNY, έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά τα μετρητά και τα νομίσματα που ήδη κυκλοφορούν. Δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin, εν μέρει επειδή ελέγχεται και εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα. Επιπλέον, το ψηφιακό γουάν της Κίνας είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας πάνω στο οποίο εργάζονται πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, αν και η κινεζική κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιο μπροστά.

Μέχρι σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας χρησιμοποιεί πιλοτικά το ψηφιακό νόμισμα μέσω λoταρίας και στο πλαίσιο αυτό δεκάδες εκατομμύρια ψηφιακά γιουάν έχουν διανεμηθεί σε πολίτες σε κάποιες πόλεις της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές φιλοδοξούν τώρα να επεκτείνουν τη χρήση του e-CNY σε περισσότερους πολίτες, παρόλο που δεν έχει οριστεί ημερομηνία κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, τα δύο κυρίαρχα συστήματα πληρωμών στην Κίνα είναι το WeChat Pay της Tencent και το Alipay, το οποίο διαχειρίζεται η θυγατρική Alibaba Ant Group.

Πρόσφατα, η Tencent ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat θα υποστηρίζει το ψηφιακό γιουάν. Το WeChat έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής στην Κίνα. Η Alipay είναι επίσης συνεργάτης για το ψηφιακό γιουάν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι καταναλωτές θα το χρησιμοποιήσουν ή όχι

Για να χρησιμοποιήσουν το WeChat ή το Alipay, για παράδειγμα, οι χρήστες απλώς συνδέουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό με την εφαρμογή. Ωστόσο, για να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό γιουάν, οι χρήστες θα πρέπει να εγγραφούν σε μια ξεχωριστή εφαρμογή και να τη συνδέσουν εν συνεχεία με το WeChat ή το Alipay ή να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή ψηφιακού γιουάν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές, διατυπώνονται πολλές αμφιβολίες εάν οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτά τα επιπλέον βήματα. 

Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε διατυπώσει την πρόθεσή της να διαθέσει το ψηφιακό γουάν στους επισκέπτες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Οι χώροι για τους Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή e-CNY. Ωστόσο, συνολικά, ο όγκος των συναλλαγών είναι απίθανο να ταιριάζει με αυτόν που «είδαν» η Alipay και η WeChat Pay, σύμφωνα με τον Πολ Τρίολο, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group.

«Για το άμεσο μέλλον, ακόμη και αν σημειωθεί αύξηση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποσοστό κύκλου εργασιών του ψηφιακού γιουάν της κεντρικής τράπεζας είναι πιθανό να είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τις δημοφιλείς πλατφόρμες πληρωμών WeChat Pay και Alipay», δήλωσε ο αναλυτής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφόρησε πιλοτική έκδοση του πορτοφολιού για το ψηφιακό γιουάν

Κίνα: Το ψηφιακό γιουάν «πουλάει» – Στα 9,5 δισ.δολάρια οι συναλλαγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News