Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 16:09
BUSINESS & FINANCE

Η «μάχη» Κομισιόν – Big Tech συνεχίζεται

Απειλές για πρόστιμα - μαμούθ

Η «μάχη» Κομισιόν – Big Tech συνεχίζεται

Με πρόστιμα, ύψους έως και το 10% των ετήσιων εσόδων, απειλούνται οι τεχνολογικοί «γίγαντες», όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείεται προσχέδιο απόφαση της Κομισιόν.

Πρόκειται για τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, όπως την Google, την Amazon και την Apple, οι οποίες εφόσον δεν συμμορφωθούν με τους νέους κοινοτικούς κανόνες για τη χρήση δεδομένων, θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Σύμφωνα με την προωθούμενη νομοθεσία, οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα από επιχειρήσεις – χρήστες, προκειμένου να προωθούν τις δικές τους υπηρεσίες και τα δικά τους προϊόντα. 

«Μια εταιρεία που συστηματικά παραβιάζει αυτές τις υποχρεώσεις θα καλείται να υλοποιήσει δομικές αλλαγές, όπως η αποεπένδυση επιχειρηματικών τομέων» αναφέρεται, παράλληλα. Υπενθυμίζεται ότι ως «συστηματική παραβίαση» ορίζεται η επιβολή τουλάχιστον τριών προστίμων σε περίοδο πέντε ετών.

Το νέο νομοσχέδιο για τις Ψηφιακές Αγορές θα στοχεύει κατά κύριο λόγο τις εταιρείες «θυροφύλακες», οι οποίες δηλαδή αποτελούν marketplace, ελέγχοντας το «ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από την αγορά». 

Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια, μάλιστα, εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πακέτο πολιτικών για τον τομέα της τεχνολογίας, με στόχο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών. 

Μάλιστα, θα προβλέπεται η επιβολή προστίμων, ύψους έως και το 6% των παγκόσμιων εσόδων μίας οποιασδήποτε πλατφόρμας social media, σε περίπτωση μη αφαίρεσης ανάρτησης με περιεχόμενο, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία περί τρομοκρατίας ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Ενδιαφέρον πάντως, θα έχει και η αντίδραση των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών του κλάδου, οι οποίες έχουν επανειλημμένως έρθει σε σύγκρουση με τις χώρες της Ε.Ε. για μια σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα η επιπλέον φορολόγηση του big tech από τη Γαλλία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News