Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 07:03
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Τα «προαπαιτούμενα» για να ξεκινήσει νωρίς η υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις: Τα «προαπαιτούμενα» για να ξεκινήσει νωρίς η υποβολή

Μπορεί η ΑΑΔΕ να έκανε το πρώτο βήμα ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος -ζήτησε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου όλα τα δεδομένα για τα εισοδήματα- όμως αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό για να υλοποιηθεί ο στόχος που είναι ο εξής: ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου και πληρωμή του φόρου για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σε οκτώ δόσεις (Ιούλιος 2022 – Φεβρουάριος 2023).

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να αποφασίσει άμεσα αν για τα εισοδήματα του 2021 θα επιβληθεί το πρόστιμο για την μη πραγματοποίηση επαρκών ηλεκτρονικών πληρωμών (σ.σ δηλαδή που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος) ή αν θα υπάρξει αναστολή του μέτρου και για δεύτερη χρονιά λόγω της πανδημίας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει με τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα υπάρξει διευκόλυνση λόγω των μειωμένων εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία και το 2021 ή πλήρης εφαρμογή;

Πρόκειται για αποφάσεις που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Από την άλλη, η άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προϋποθέτει επίσης ότι θα εκδοθούν φέτος άμεσα τα φορολογικά έντυπα χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η φορολογική νομοθεσία δεν έχει φέτος τόσες αλλαγές που να απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Πράγματι ειδικά στις αρχές του 2021, υπήρχαν αναστολές εκατοντάδων χιλιάδων συμβάσεων εργασίας κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται και φέτος ειδική μέριμνα για το πρόστιμο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και για τα τεκμήρια. Ούτως ή άλλως, εκτιμάται ότι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, θα είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με πέρυσι. Πρώτον διότι η χρονιά κλείνει με ανάπτυξη της τάξεως του 8% που θα αποτυπωθεί και στα δηλωθέντα εισοδήματα και δεύτερον διότι οι καραντίνες του 2021 ήταν μικρότερες και χρονικά και σε… ένταση σε σχέση με αυτές του 2020.

Όσον αφορά στα έντυπα, οι αλλαγές που θα χρειαστούν εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστες γι’ αυτό και δεν δικαιολογούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Εκεί που πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανησυχία είναι το κατά πόσο η μετάλλαξη όμικρον και η έλλειψη προσωπικού που μπορεί να προκληθεί είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσει και σε καθυστερήσεις ειδικά σε ότι αφορά στην συγκέντρωση των πληροφοριών που απαιτούνται για το ύψος των εισοδημάτων του 2021. Στη διαδικασία συγκέντρωσης των πληροφοριών, εμπλέκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, το Γενικό Λογιστήριο και φυσικά όλοι εργοδότες της χώρας. 

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Το σχέδιο για πληρωμή όλων των φόρων σε 10 δόσεις και τα εμπόδια

Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση της προθεσμίας πληρωμής έως 28 Φεβρουαρίου

ΑΑΔΕ: Τέλος οι επισκέψεις και τα email στις ΔΟΥ με «Τα Αιτήματά μου»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News