Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 22:05
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

H συμβουλή του Ντάλιο προς τους νέους: Μόνο η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία

H συμβουλή του Ντάλιο προς τους νέους: Μόνο η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο έχει μιλήσει για την αξία της αυτογνωσίας εδώ και χρόνια.

Όταν όμως πρόσφατα ρωτήθηκε τι συμβουλές είχε να δώσει στους νέους, ο Ντάλιο ξεκαθάρισε ότι οι ικανότητες μιας ομάδας γίνονται πιο αποδοτικές όταν τα μέλη της γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του άλλου και πώς να «συνεργάζονται καλά».

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυνατά σημεία εκεί που είσαι αδύναμος και εσύ έχεις δυνάμεις εκεί που οι άλλοι είναι αδύναμοι. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επιτυχία», είπε ο Ντάλιο. 

Ο 72χρονος Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, είχε πει και παλαιότερα ότι «εάν δεν ξέρεις για τις αδυναμίες σου, δεν μπορείς να τις ξεπεράσεις».

Τώρα, το «κλειδί» είναι, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεστε να γνωρίζουν τις αδυναμίες σας, αλλά και τα δυνατά σημεία σας. Και αυτό, επειδή ως ομάδα, μπορείτε να καλύψετε ο ένας τα αδύνατα σημεία του άλλου, εξήγησε. 

Οι συμβουλές ταιριάζουν με το ιστορικό του μεγαλοεπενδυτή: Από τότε που παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Bridgewater το 2011, ο δισεκατομμυριούχος έγινε γνωστός για τη φιλοσοφία του να εργάζεται συλλογικά. Στο βιβλίο του «Αρχές» του 2017, ο Ντάλιο έγραψε για την αξία της εύρεσης ανθρώπων «που κάνουν τις πιο στοχευμένες ερωτήσεις, αντί να πιστεύουν ότι έχουν όλες τις απαντήσεις».

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ντάλιο ανέβασε στο Twitter έναν τύπο που έλεγε «1+1=3», για να δείξει ότι «δύο άτομα που συνεργάζονται καλά θα είναι περίπου τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από το καθένα που λειτουργεί ανεξάρτητα».

Πέρυσι, ο Ντάλιο και μια ομάδα ψυχολόγων ξεκίνησαν ένα τεστ προσωπικότητας που ονομάζεται PrinciplesYou, με σκοπό να εντοπίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των συμμετεχόντων και να τα συγκρίνει με εκείνα των συναδέλφων που συμμετείχαν επίσης στο κουίζ.

Βεβαίως, διατυπώνονται και κάποιες ενστάσεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους τα τεστ αντί να καλλιεργούν την ομαδική εργασία, μπορούν να οδηγήσουν τους εργοδότες να ευνοήσουν ορισμένους τύπους προσωπικότητας έναντι άλλων.

Ωστόσο, το στοιχείο σύγκρισης του PrinciplesYou αποδείχθηκε χρήσιμο για τους δημιουργούς του: Κατά την διάρκεια του τεστ, ο Ντάλιο φέρεται να έλαβε αποφάσεις εν μέρει με βάση τη διαίσθηση. Αντίθετα, ο συνδημιουργός και οργανωτικός ψυχολόγος Aνταμ Γκραντ είπε ότι ο τρόπος εργασίας του ήταν πολύ πιο αναλυτικός.

«Ήταν εντυπωσιακό για μένα γιατί είχαμε κάποιες στιγμές που θέλησα να αλλάξω γνώμη κάποιου επικαλούμενος κάποια στοιχεία», είπε ο Γκραντ. Ο άλλος όμως αντέτεινε το εξής: «Δεν νοιάζομαι για τα στοιχεία γιατί δεν ταιριάζουν με τη διαίσθησή μου». Αυτό με οδήγησε να σκεφτώ, συνεχίζει ο Γκραντ, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά ρωτώντας πώς προήλθε αυτή η διαίσθηση με αποτέλεσμα να προσπαθήσουμε να την ανασκευάσουμε όλοι μαζί».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η καλύτερη επένδυση του «Σοφού της Ομάχα»

Γουόρεν Μπάφετ: Το Νο1 λάθος που κάνουν οι γονείς όταν μαθαίνουν τα χρήματα στα παιδιά τους

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News