Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 14:03
BUSINESS & FINANCE

Eυρώπη: «Πυρετός» deals 1,2 τρισ. δολαρίων

Eυρώπη: «Πυρετός» deals 1,2 τρισ. δολαρίων

Παρά την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας και την επιφυλακτικότητα του πρώτου εξαμήνου, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους, με τη δραστηριότητα του τετάρτου τριμήνου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει φέτος deals, συνολικής αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και έχοντας επανέλθει δυναμικά μετά τη «ραστώνη» του πρώτου εξαμήνου.

Καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες πριν από το κλείσιμο του έτους, η έντονη δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων συνέβαλε στην εκτόξευση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων πάνω από το ένα τρισ. δολάρια. Σε αυτό συνέβαλαν οι μεγα-συμφωνίες των AstraZeneca για εξαγορά της Alexion Pharmaceuticals έναντι 39 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε στη διάρκεια του Σαββακύριακου. Στις συμφωνίες-ορόσημο συγκαταλέγονται και η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Cellnex Telecom, αποκτώντας τους ασύρματους πύργους επικοινωνιών της CK Hutchison Holdings στην Ευρώπη έναντι του ποσού τών δέκα δισ. ευρώ(12,1 δισ. δολάρια). Στα mega-deals και η προσφορά της καναδικής Intact Financial και της ολλανδικής Try.g για την RSA Insurance, στη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας εισηγμένης στο βρετανικό χρηματιστήριο για φέτος.

Η «φρενίτιδα» συνεχίσθηκε και σήμερα, με την EQT να ανακοινώνει σχέδια για την εξαγορά της σουηδικής φαρμακευτικής Recipharm έναντι 2,1 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η οικογένεια δισεκατομμυριούχων πίσω από την AP Moller-Maersk συμφώνησε να αποκτήσει την ολλανδική εταιρεία τροφίμων Faerch A/S έναντι 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η Electronic Arts κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Codemasters Group Holdings, για 945 εκατ. στερλίνες.

Οι εταιρείες της Wall Street κυριαρχούν στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, με την Goldman Sachs να βρίσκεται στην κορυφή ως ανάδοχος εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ ακολουθούν οι Morgan Stanley, JP Morgan, Βank of America και Citigroup.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News