BUSINESS & FINANCE

Το 2022 φέρνει την ψηφιακή κάρτα: Πώς θα λειτουργήσει, τα επόμενα βήματα

Το 2022 φέρνει την ψηφιακή κάρτα: Πώς θα λειτουργήσει, τα επόμενα βήματα

Η ψηφιακή κάρτα προσδοκά να αποτελέσει το «κλειδί» για την προστασία των εργαζομένων, τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Επιπλέον να αποτελέσει το εργαλείο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο και σε αυτές που δεν τον τηρούν, ενώ θα μειώσει την γραφειοκρατία των επιχειρήσεων.

Ήδη στον αέρα βρίσκεται ο προπομπός της ψηφιακής κάρτας, το myergani, μέσα από το οποίο, ο εργαζόμενος έχει πληροφορίες για τον εργασιακό του βίο και μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο όλες τις δηλώσεις των εργοδοτών που τον αφορούν.

Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τις πληροφορίες που καταχωρούνται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες, νυν και πρώην, καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) που αφορούν την έναρξη και τη λήξη της απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (π.χ. τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες.

Τα επόμενα βήματα

Η υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σε όλη την αγορά.

Το σύστημα θα υλοποιηθεί ως εξής:

α) Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός «εγκέφαλος» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά τόσο οι εργαζόμενοι όσο
και οι εργοδότες.

β) Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες και τα
σουπερμάρκετ.  Θα ακολουθήσουν γρήγορα και οι άλλες επιχειρήσεις, μεγαλύτερες και μικρότερες.

Η μέτρηση του χρόνου εργασίας του εργαζόμενου θα πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας στην οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω app στο κινητό του ή στον υπολογιστή του.

Με αυτό τον τρόπο θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ κάθε μεταβολή που αφορά στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων, όπως – ιδίως – η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια.

Τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα μπορούν να διασταυρώνονται με τα στοιχεία που αναγράφονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) που υποβάλλεται από την κάθε επιχείρηση.

Η ψηφιακή κάρτα θα αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, θα επιβάλλεται στον εργοδότη τσουχτερό πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί πως δεν εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα τότε η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το λουκέτο καθώς θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Η μετεξέλιξη από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Το νέο πληροφοριακό θα αποτελέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος παρακολούθησης της αγοράς εργασίας. Η ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα φέρει μείωση του διοικητικού φόρτου, απλοποίηση των διαδικασιών, κατάργηση των πολλαπλών δηλώσεων από τους εργοδότες (π.χ. σε ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ).

Ενώ θα διευκολύνει τους ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και τη δυνατότητα διασταύρωσης των δηλώσεων για μισθούς και ασφάλιση. Τέλος, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα αποτελέσει το σύστημα μέσω του οποίου θα μπορεί να λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα καθολικά στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε επίσης: 

Σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ η πρώτη εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας

Ενεργοποιήθηκε το myErgani – Πώς λειτουργεί

Εργάνη: Όλες οι πληροφορίες για τον εργαζόμενο σε μία οθόνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News