BUSINESS & FINANCE

Ελληνική οικονομία: Oι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το 2022

Ελληνική οικονομία: Oι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το 2022

Το 2022 έκανε ποδαρικό και ήδη δύο κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας βρίσκονται εδώ. Σε πρώτο πλάνο η μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά αλλά και οι τιμές στην ενέργεια που αναμένεται να «τρέξουν» και τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η κυβέρνηση μέσα στο 2022 θα προσπαθήσει να επανέλθει στην κανονικότητα, φεύγοντας από τα τεράστια ελλείματα, παρά τις πιέσεις που αναμένονται τουλάχιστον στις αρχές του έτους, λόγω της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και των διεθνών αναταράξεων στο φυσικό αέριο.

Οι κίνδυνοι

1. Ο κυριότερος συνεχίζει να είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Η εμφάνιση της Όμικρον και οι συνθήκες υψηλότερης μετάδοσης του ιού που έχουν παρουσιαστεί, καθώς και η μη διατήρηση του ρυθμού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μπορούν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάκαμψης. Ακόμη και εάν σε αυτό το πεδίο τα πράγματα εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο, εάν δηλαδή η Όμικρον είναι και το τέλος αυτής της πανδημίας, υπάρχει ο φόβος για την εμφάνιση υστερήσεων ή «μόνιμων ουλών» στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και στην αγορά εργασίας, μετά τη λήξη και των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής ενίσχυσης.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη μάχη με τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε και σε πρόσφατη συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού αλλά και η διαθεσιμότητα καινούριων θεραπειών (π.χ. το χάπι της Pfizer)

2. Αυτό που επίσης απασχολεί έντονα την ελληνική -και όχι μόνο- οικονομία είναι οι διεθνείς ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Προφανώς και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια παρασύρουν ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα προσπαθεί με μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου, να αναχαιτίσει τις αυξήσεις. Αλλά η πλήρης αντιστάθμισή τους είναι αδύνατη. Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση μέρος των αυξήσεων. 

3. Στο κάδρο των κινδύνων μπαίνουν επιπλέον γεωπολιτικές εντάσεις και μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

4. Στο παζλ προστίθεται και ο κλιματικός παράγοντας. Η όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα (όπως το οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021), όσο και μακροπρόθεσμα, σε όρους διατηρησιμότητας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και δυνατοτήτων ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. 

5. Τελευταία πηγή αβεβαιότητας δεν είναι άλλη από την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να αλλάξουν και να ανατρέψουν όλο το σχεδιασμό.  Το μεγάλο «στοίχημα» είναι να αξιοποιηθεί το «Ελλάδα 2.0», κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή να επενδυθούν σωστά οι πόροι του. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σημαντικό είναι να τρέξουν κυρίως οι επενδύσεις που αφορούν στην πράσινη μετάβαση καθώς οι επενδύσεις αυτές δεν θα έχουν μόνο θετική επίπτωση στην κλιματική προσπάθεια της χώρας, αλλά και στην ενεργειακή.

Διαβάστε επίσης: 

Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News