BUSINESS & FINANCE

Επιχειρηματικά δάνεια: Επιδότηση και στους συνεπείς

Επιχειρηματικά δάνεια: Επιδότηση και στους συνεπείς

Επιστρέφει από το νέο έτος η επιδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί οικονομικά από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί για τρεις μήνες και κατά την διάρκεια του πρώτου lock down και συγκεκριμένα για τις δόσεις “πράσινων” επιχειρηματικών δανείων της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος κύκλος θα ανοίξει τον Ιανουάριο και θα καλύπτει την περίοδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021. Ο προϋπολογισμός, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι υψηλότερος από τα 750 εκατ. ευρώ του πρώτου κύκλου και αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται οι τόκοι όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχει συνάψει μία επιχείρηση, αρκεί τα δάνεια αυτά να εξυπηρετούνται κανονικά και να μην υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ η συνολική κρατική χρηματοδότηση.

Με βάση τις προϋποθέσεις πού ίσχυσαν στον πρώτο κύκλο, επιλέξιμες θεωρούνται:
μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ
μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ
πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ

Επίσης, όπως και στον πρώτο κύκλο, για την χορήγηση της επιδότησης θα προβλέπεται ρήτρα διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων (ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2021). Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιστραφεί η επιδότηση.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται, επίσης: 
τιτλοποιημένα δάνεια και πιστώσεις
δάνεια και πιστώσεις που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης
δάνεια τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει Ειδικός Εκκαθαριστής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων 

Επιλέξιμες θα είναι επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα, αρκεί κατά την έναρξη του προγράμματος να περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και να είχαν συνάψει το δάνειο πριν την έναρξη του δεύτερου lock down. Επίσης, δεν θα πρέπει να θεωρούνται προβληματικές επιχειρήσεις και δεν θα πρέπει να εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, ενώ σε περίπτωση αναστολής καταβολής του κεφαλαίου προς τις τράπεζες, το μέτρο της επιδότησης των τόκων θα εφαρμοστεί κανονικά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News