Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 06:56
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Πώς άντεξαν οι καταθέσεις 

Τράπεζες: Πώς άντεξαν οι καταθέσεις 

Κατά 10,1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα στο 2021 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν τον υψηλό αποταμιευτικό ρυθμό του προηγούμενο έτους (12,8 δισ. ευρώ), κόντρα στις όποιες δυσχέρειες της πανδημίας. 

Πρόκειται για χρήματα, τα οποία κυβέρνηση, τράπεζες και λοιποί φορείς ευελπιστούν ότι θα επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία, μέσω της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των φόρων, στηρίζοντας τη συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ (5%) στο 10μηνο του 2020, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να επιταχύνεται ελαφρά.  

Η ανοδική πορεία των καταθέσεων των νοικοκυριών τόσο το 2020 όσο και το 2021 συνδέεται άρρηκτα με τέσσερις συγκεκριμένους παράγοντες:

  • Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης 
  • Την αναβληθείσα κατανάλωση λόγω των περιοριστικών μέτρων της οικονομικής δραστηριότητας 
  • Την αύξηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών για λόγους πρόνοιας 
  • Την άνοδο του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας μετά το α΄ τρίμηνο του 2021.  

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ (11%) το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, αντιπροσωπεύοντας το 34% της σωρευτικής ροής καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. 

Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση νομισματική έκθεση της κεντρικής τράπεζας, ο ρυθμός ανόδου σημείωσε απότομη επιτάχυνση έως τα τέλη του 2020, λόγω του σχηματισμού αποθεμάτων ρευστότητας μέσω: 

  • της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού 
  • των άμεσων κρατικών ενισχύσεων 
  • των αναστολών πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων 
  • της έκδοσης εταιρικών ομολόγων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά 

Στη διάρκεια του 2021, ο εν λόγω ρυθμός, παρότι υποχώρησε σταδιακά, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, καθώς από το β΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις και στις τουριστικές εισπράξεις, με αποτέλεσμα την τόνωση των εσόδων των επιχειρήσεων. 

Μια τάση, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και στο γ’ τρίμηνο, το οποίο συμπίπτει με την «καρδιά» της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και στο δ’ τρίμηνο, χάρη αφενός στην παράταση της τουριστικής σεζόν, αφετέρου στην περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Άνω του 8% η ανάπτυξη – Αστάθμητοι παράγοντες πανδημία, πληθωρισμός

Καταθέσεις: Άνοδος 465 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο – Έχασαν σχεδόν μισό δισ. οι επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News