Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 21:50
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: H oικονομία δεν χρειάζεται πλέον ενισχυμένα μέτρα στήριξης

Πάουελ: H oικονομία δεν χρειάζεται πλέον ενισχυμένα μέτρα στήριξης

Ταχεία βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας βλέπει ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, κρίνοντας ότι δεν χρειάζεται πλέον τα «αυξημένα μέτρα στήριξης» που προσέφερε το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Η οικονομία, είπε ο Πάουελ, βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη και η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή, παρότι η μετάλλαξη Όμικρον συνιστά κίνδυνο ως προς τις προοπτικές της. 

«Η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον ενισχυμένη πολιτική στήριξης», είπε ο Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Η επιτάχυνση του tapering θα μας επιτρέψει να προσαρμοστούμε στις προοπτικές της οικονομίας, συμπλήρωσε ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε και την αβεβαιότητα, λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι κατάσταση θα είναι η οικονομία σε ένα χρόνο από σήμερα.  

Ο Πάουελ αναμένει μία σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και θεωρεί ότι ο στόχος για την απασχόληση θα εκπληρωθεί το επόμενο έτος. Ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να στηρίξει την αγορά εργασίας και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να γίνει μόνιμος ο υψηλός πληθωρισμός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για σταθερότητα των τιμών. 

Ο ίδιος προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο κοντά στο 2% έως τα τέλη του 2022. Οσο για τους μισθούς δεν πιστεύει ότι οι αυξήσεις τους αποτελούν παράγοντα που συνέβαλε στην κλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Οι διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας και οι περιορισμοί στην προσφορά είχαν μεγαλύτερη διάρκεια απ΄όσο είχαμε προβλέψει αρχικά, συμπλήρωσε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας. 

Όσον αφορά στην αύξηση επιτοκίων, ο Πάουελ επεσήμανε ότι θα ξεκινήσουν όταν η αμερικανική αγορά εργασίας φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι που πρόσθεσε ότι αναμένεται να γίνει εντός του 2022.

Διευκρίνισε, μάλιστα, όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων ότι «είναι μια απόφαση που δεν έχουμε λάβει ακόμα», ενώ όταν ρωτήθηκε πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυξήσεις απάντησε ότι δεν θα γίνει σχετική κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί εντελώς το tapering. 

Ερωτηθείς για την αναφορά της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της Fed πως οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτώνται εφεξής αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς εργασίας και πότε αυτή αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, ο Πάουελ τόνισε ότι η αγορά εργασίας έχει σημειώσει βελτίωση, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ίσως χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα». 

Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι πιθανόν η Fed να αυξήσει τα επιτόκια προτού επιτευχθεί ο στόχος για πλήρη επαναφορά της αγοράς εργασίας. 

«Εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό, θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας ανάλογα. Εάν η οικονομία επιβραδύνει, τότε θα πρέπει να επιβραδύνουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News