BUSINESS & FINANCE

Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Attica Bank

Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Attica Bank

Στο 10,26% αναμένεται να διαμορφωθεί η συμμετοχή του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 240 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ το δικαίωμα υπαναχώρησης ισχύει έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Η αύξηση με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες, προϋποθέτει ότι  

(α) το ΤΧΣ θα εγγραφεί για νέες κοινές μετοχές συνολικής αξίας ίσης με το μέγιστο ποσό που προβλέπεται στη Συμφωνία Βασικών Όρων, ήτοι 153.765.391 ευρώ, 

(β) οι λοιποί υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θα συμμετέχουν στην κάλυψη νέων κοινών μετοχών, και 

(γ) οι εναπομείνασες νέες κοινές μετοχές κατανέμονται στην Ellington σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας Βασικών Όρων Συναλλαγής, στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ με την κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington

Το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα παραμείνει στο 14,7% ασκώντας δηλαδή όλα τα δικαιώματα προτίμησής που του ανήκουν, ενώ η Ellington θα αποκτήσει όλες τις αδιάθετες νέες μετοχές που θα προκύψουν τόσο από τη μη άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από μετόχους μειοψηφίας, όσο και από τη μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΧΣ. Να σημειωθεί ότι Ellington και ΤΜΕΔΕ θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με το συνολικό ποσό των 62 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 35,9 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ, ενώ 25,1 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Ellington.

Η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξυγίανση της Attica Bank, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α΄εξαμήνου του 2022 με νέα αύξηση, που θα οδηγήσει και σε αύξηση του ποσοστού της Ellington. 

Το ακριβές ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα προσδιοριστεί μετά τη διενέργεια due diligence, αλλά και την αξιολόγηση του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, το οποίο η Τράπεζα προτίθεται να εντάξει στον Ηρακλή. Η τιτλοποίηση έχει προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ και ζητούμενο είναι το ακριβές ύψος του τμήματος χαμηλής εξασφάλισης (junior note), δηλαδή του χαρτοφυλακίου που θεωρείται άνευ αξίας και του τμήματος ενδιάμεσης εξασφάλισης (mezzanine note), που θα πρέπει να διατεθεί σε επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο εγγυάται στο πλαίσιο της τιτλοποίησης το τμήμα υψηλής εξασφάλισης (senior note) και όσο μικρότερο είναι αυτό το τμήμα, τόσο μεγαλύτερη ζημιά συνεπάγεται η τιτλοποίηση.

Η ζημιά αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στα ετήσια αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει η Τράπεζα εντός του α’ τριμήνου του 2022, εξέλιξη που θα ενεργοποιήσει εκ νέου το DTC. Έτσι η Τράπεζα θα υποχρεωθεί να εκδώσει warrants υπέρ του δημοσίου, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τη ζημιά που θα προκύψει στα κεφάλαια της Attica Bank. Με δεδομένο όπως συνέβη και την πρόσφατη έκδοση warrants, τα δικαιώματα δεν θα ασκηθούν, θα δοθούν στο ΤΧΣ και θα ακολουθήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, την οποία και θα καλύψει η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ- Ellington, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στο επιδιωκόμενο, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

Διαβάστε επίσης:

Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιβεβαιώνει η Attica Bank

Attica Bank: Η συμφωνία ΤΧΣ – ΤΜΕΔΕ – Ellington για την ΑΜΚ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News