Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 19:33
BUSINESS & FINANCE

Equifund: Ο απολογισμός – 211 εκατ. ευρώ σε 115 επιχειρήσεις

Equifund: Ο απολογισμός – 211 εκατ. ευρώ σε 115 επιχειρήσεις

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, 115 επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 211 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών – ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund), συμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Από το συνολικό ποσό το 107,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ. Οι 115 επιχειρήσεις που δέχθηκαν χρηματοσδότηση στελεχώνουν 3.658 άτομα, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία.

Οι διαθέσιμοι πόροι του EquiFund κατανέμονται σε τρία διαφορετικά παράθυρα εισόδου, όπου τα επενδυτικά funds δέχονται προτάσεις ανάλογα με την ωριμότητα και το μέγεθος του επενδυτικού σχεδίου.

  • Παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window): Δραστηριοποιούνται 4 Funds με δεσμεύσεις 130,6 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 102,2 εκατ. ευρώ οι πόροι του ΕΠΑνΕΚ)
  • Παράθυρο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Early Stage window): Δραστηριοποιούνται 2 Funds με δεσμεύσεις 82,1 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 35,8 εκατ. ευρώ οι πόροι του ΕΠΑνΕΚ)
  • Παράθυρο Ανάπτυξης (Growth window): 3 Funds με δεσμεύσεις 288,1 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 52 εκατ. ευρώ οι πόροι του ΕΠΑνΕΚ).

«Τα επενδυτικά σχέδια που υποστηρίζονται από το EquiFund χαρακτηρίζονται από την καινοτομία και την υψηλή δυναμική ανάπτυξης. Πολλές από τις επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από την πλατφόρμα αναδείχθηκαν ως ιδιαίτερα επιτυχημένες επενδύσεις, οι οποίες προσέλκυσαν επιπρόσθετα κεφάλαια από έλληνες και ξένους ιδιώτες επενδυτές» όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το EquiFund κρίθηκε ως ένα επιτυχημένο εργαλείο, καθώς βοήθησε πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις να λάβουν ενίσχυση, ενώ τα αποτελέσματά του δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε να αποφασιστεί η συνέχιση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου και για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα του EquiFund χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ, με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), με 32 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Junker Plan) και θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι με την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Διαβάστε επίσης:

Startups: Exits, εξωστρέφεια και τα πρώτα ελληνικά unicorns

Στρατηγικές επενδύσεις: Οι νέες κατηγορίες, τα νέα κίνητρα και πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News