Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Libor: Ομαλή μετάβαση ή κάτι σαν τον «ιό της χιλιετίας»;

Libor: Ομαλή μετάβαση ή κάτι σαν τον «ιό της χιλιετίας»;

Tραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές θα βρίσκονται σε επιφυλακή μπροστά στις οθόνες τους την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να παρακολουθήσουν εάν αυτό που κάποτε ήταν το πιο σημαντικό νούμερο στις διεθνείς αγορές περάσει ήρεμα στα «βιβλία της ιστορίας».

Ο λόγος για το διατραπεζικό επιτόκιο Libor που παύει να είναι σε ισχύ από την αρχή του επόμενου έτους, τερματίζοντας τον ρόλο του στη διαμόρφωση των παραγώγων και μίας σειράς δανείων, από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια έως τα φοιτητικά, τα επιχειρηματικά και τις πιστωτικές κάρτες, συνολικής αξίας 265 τρισ.δολαρίων. 

Το διατραπεζικό επιτόκιο Libor περνά πλέον στην ιστορία μία δεκαετία μετά το σκάνδαλο χειραγώγησής του από μία σειρά τραπεζών, σε μία εξέλιξη που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις αγορές από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. 

Ωστόσο, η απόσυρσή του στις 31 Δεκεμβρίου συγκρίνεται με αυτό που οι τραπεζίτες είχαν ονομάσει ιό «Y2K» στη διάρκεια της αλλαγής της χιλιετίας, ο οποίος ήταν ικανός να προκαλέσει παράλυση όλων των συστημάτων υπολογιστών και καταστροφή όλων των λογισμικών τους λόγω της αδυναμίας αλλαγής του έτους από το 99 στο 00 με τον ερχομό του 2000. Οι τράπεζες είχαν δαπανήσει περί τα 10 δισ.δολάρια για να προετοιμαστούν για την κατάργηση του Libor , σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman.   
  
«Θα είμαι στο γραφείο μου στις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους και το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου», αναφέρει ο Εντγουιν Σκούλινγκ Λάτερ, διευθυντής του τμήματος αγορών της βρετανικής Χρηματοοικονομικής αρχής (FCA). 

Ήδη πολλές αγορές παραγώγων που βασίζονται στο Libor έχουν ήδη υιοθετήσει νέο διατραπεζικό επιτόκιο χωρίς να υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα σε ορισμένες πιστωτικές αγορές, ειδικά στην περίπτωση που οι δανειολήπτες δεν έχουν δώσει προσοχή στις προειδοποιήσεις για τη μετάβαση. 
 
Το Libor ξεκίνησε το 1969 στην αγορά κοινοπρακτικών δανείων του Λονδίνου προκειμένου να βοηθήσει στην τιμολόγηση ενός κοινοπρακτικού δανείου αξίας 80 εκατ.δολαρίων για τον σάχη του Ιράν. Η κατάργησή του δρομολογήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές από τη στιγμή που αρκετές τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων για την προσπάθειά τους να χειραγωγήγουν το Libor για να βγάλουν κέρδη. 
 
Περίπου το 80% των υπό διαπραγμάτευση συμβολαίων σε Libor αξίας 265 τρισ.δολαρίων στις αρχές του 2021 αφορά παράγωγα και swaps που περνούν από συστήματα εκκαθάρισης, με το 20% να αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις, ενυπόθηκους στεγαστικούς τίτλους και ομόλογα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το Libor φεύγει, το SARON έρχεται: Τι αλλάζει στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News