BUSINESS & FINANCE

Μπροστά σε πληθωρισμό – «φωτιά»: Τα βλέμματα στην ΕΛΣΤΑΤ

Υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώνεται ο πληθωρισμός - Σε επαγρύπνηση το οικονομικό επιτελείο - «Καίνε» οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Μπροστά σε πληθωρισμό – «φωτιά»: Τα βλέμματα στην ΕΛΣΤΑΤ

Aύριο πρόκειται να  ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, με το φαινόμενο των ανατιμήσεων να αποδεικνύεται εντονότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Οι εκτιμήσεις της Εurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή,  που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές του μήνα, δείχνουν πως ο πήχης στην  Ελλάδα θα ανέβει στο 4,3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο.

Αύριο που  ανακοινώνονται τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το δείκτη τιμών καταναλωτή (εθνικός δείκτης πληθωρισμού)  και οι αριθμοί αναμένεται να  είναι μεγαλύτεροι, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να εκτιμάται πως θα κινηθεί πέριξ του 4,7%-5% όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 3,4%. 

Οξύτερο αλλά παροδικό το φαινόμενο, λένε και στο οικονομικό επιτελείο, υιοθετώντας τη στάση της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να επαναξιολογήσει τις προβλέψεις της στις 16 του μήνα. Βέβαια υπάρχουν και οι εκτιμήσεις όπως αυτή του κεντρικού τραπεζίτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμά πως η λέξη παροδικός δεν θα πρέπει να συνοδεύει το κύμα του πληθωρισμού – τουλάχιστον για την αμερικανική οικονομία.

Η κυβέρνηση, πάντως, μέχρι τώρα κινείται  σε δύο άξονες για την ανάσχεση της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια. 

Στην πρώτη κατεύθυνση υπάρχουν οι φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κινήσεις δηλαδή που οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Στον δεύτερο άξονα υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν τώρα να χτίσουν ένα επιπλέον τείχος έναντι του πληθωρισμού. Ήδη έχουν διατεθεί 1,1 δισ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση.

«Καίνε» οι τιμές του ρεύματος 

Πάντως, τα νοικοκυριά και κυρίως οι επιχειρήσεις, σφυροκοπούνται από το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου κυμαίνεται στα 226  ευρώ/MWh ενώ τον Νοέμβριο είχε κλείσει στα 229,55 ευρώ/MWh.

O χάρτης με τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη  συνεχίζει να είναι κόκκινος. Σχεδόν σε όλες τις χώρες ξεπερνά  τα 270 ευρώ η μεγαβατώρα, με εξαίρεση σήμερα την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Πορτογαλία  αλλά και την Ισπανία, με τις τιμές να βρίσκονται σε αυτές τις χώρες κάτω από τα 230 ευρώ/ΜWH.

Πάντως, η Ελλάδα μαζί με άλλες 4 χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία), έχουν καταθέσει πρόταση στη Κομισιόν που προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα, το target model, η ακριβότερη μονάδα καθορίζει την χονδρεμπορική τιμή, και με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, το σύστημα αυτό εκτοξεύει την τιμή ενέργειας των χωρών του Νότου.

Στην ουσία οι 5 χώρες προτείνουν οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση το μέσο όρο του κόστους των μονάδων που λειτουργούν και όχι με βάση την ακριβότερη προσφορά.

Διαβάστε επίσης: 

Λογαριασμός ρεύματος 227 ευρώ για κατανάλωση 692 κιλοβατωρών

Φουντώνει ο πληθωρισμός – Θα είναι πράγματι παροδικός;

Φυσικό αέριο: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Μόσχας για τις τιμές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News