Business & Finance Σάββατο 12/12/2020, 13:36
BUSINESS & FINANCE

Οι επενδυτές επιβραβεύουν όσους πέτυχαν στη διαχείριση της πανδημίας

Οι επενδυτές επιβραβεύουν όσους πέτυχαν στη διαχείριση της πανδημίας

Ποιους επιβράβευσαν οι επενδυτές σε μία χρονιά, που κύλησε στη σκιά της φονικής πανδημίας και της βαθύτερης ύφεσης στην μεταπολεμική ιστορία; Τις χώρες εκείνες, που έλαβαν έγκαιρα και αποφασιστικά μέτρα και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να φρενάρουν την επέλαση της Covid-19. 

Οι μετοχές των χωρών, που φιγουράρουν στις 5 κορυφαίες θέσεις του Δείκτη Ανθεκτικότητας στην Covid-19, δηλαδή των Νέας Ζηλανδίας, Ιαπωνίας Ταϊβάν, Νότιας Κορέας και Φινλανδίας, παρουσιάζουν κατά μέσο όρο κέρδη της τάξης του 15% φέτος. Αντιθέτως οι αγορές μετοχών των 5 στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης (Μεξικό, Αργεντινή, Περού, Βέλγιο και Τσεχία) εμφανίζουν κατά μέσο όρο κέρδη μόλις 2%. 

Η Νέα Ζηλανδία που επέβαλε από νωρίς ένα αυστηρό lockdown έχει δει το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της να ενισχύεται 12% Στο Μεξικό από την άλλη όπου η κυβέρνηση θέλησε εξ αρχής να υποβαθμίσει τον κίνδυνο του ιού, ο δείκτης έχει μηδενικά κέρδη. 

«Χώρες με καλύτερες επιδόσεις στην διαχείριση της πανδημίας τείνουν να έχουν και πιο υγιή κέρδη στις αγορές, ενώ έχουν τελικά υποστεί μικρότερη πτώση στο ΑΕΠ τους» σχολιάζει ο Λιούς Γκραντ της Federated Hermes Inc.στο Bloomberg, προσθέτοντας πως είναι πια απολύτως σαφές το trade off ανάμεσα σε δημόσια υγεία, οικονομία και αγορές. 

Καθώς έχουμε τις πρώτες εγκρίσεις των εμβολίων, οι επενδυτες αρχίζουν να ανοίγονται και πάλι στο ρίσκο οδηγώντας τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο η ευφορία μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, καθώς θα γίνεται σαφώς ότι το εμβόλιο δεν είναι «πανάκεια» για την παγκόσμια οικονομία. Τελικά εκείνοι που θα πετύχουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως τονίζουν οι αναλυτές, είναι όσοι θα δείξουν επιμονή, υπομονή και καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας- αφού θα είναι και οι πρώτοι που θα ανακάμψουν ουσιαστικά και σταθερά. 

Στο ραντάρ τους και οι ελληνικές μετοχές 

Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που επέδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα κρούσματα και θανάτους χάρη και στο lockdown. Στο δεύτερο κύμα ωστόσο δίνουμε μάχη να συγκρατήσουμε την ταχύτατη επέλαση του ιού, χωρίς τα επιθυμητά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Παρόλα αυτά οι θετικές αναφορές των οίκων στις προοπτικές των ελληνικών μετοχών πληθαίνουν και το χρηματιστήριο πρόσφατα βίωσε το μακροβιότερο ανοδικό σερί όλων των εποχών. Αυτό έχει εν πολλοίς να κάνει με τις προσδοκίες για την εισροή των κοινοτικών πόρων και τη στήριξη της ΕΚΤ, αλλά και το γεγονός ότι η κυκλοφορία του εμβολίου θα δώσει πολύτιμες ανάσες σε χώρες, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.  

«Η Ελλάδα θα έχει πιθανώς το υψηλότερο όφελος απ’ ένα επιτυχημένο εμβόλιο και το εκ νέου άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών» τόνιζε ο οίκος Jefferies, σε πρόσφατο σημείωμα προς τους επενδυτές.

«Παραμένουμε bullish για την Ελλάδα. Ο δείκτης κινδύνου έχει υποχωρήσει τελευταία, ενώ η τεχνική εικόνα της αγοράς μετοχών είναι ουδέτερη. Τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί, ενώ οι αποδόσεις των μετοχών εμφανίζονται αρκετά αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή και οι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους κατά τους τελευταίους 18 μήνες» εξηγούσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η η Bank of America επιβεβαιώνει,  που σημείωσε πως οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα των εισηγμένων αναβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς τον τελευταίο μήνα. Αυτό σημαίνει, διευκρινίζει η αμερικανική τράπεζα, ότι η Ελλάδα είναι η αγορά, η οποία προσελκύει τις περισσότερες αναβαθμίσεις στην κατηγορία της Αναδυόμενες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News