Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 22:30
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ντάλιο: Γιατί πιστεύει ότι επίκειται νέα οικονομική καταστροφή – Τι συμβουλεύει

Ντάλιο: Γιατί πιστεύει ότι επίκειται νέα οικονομική καταστροφή – Τι συμβουλεύει

Πρώτα, ο Ρέι Ντάλιο προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008. Στη συνέχεια, προέβλεψε χρόνια οικονομική πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ από την πανδημία της Covid-19.

Τώρα, ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής που δημιούργησε την Bridgewater Associate, το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, προειδοποιεί για μια νέα οικονομική καταστροφή στον ορίζοντα και συμβουλεύει τους επενδυτές να προετοιμαστούν.

«Νομίζω ότι κινδυνεύουμε από έναν πόλεμο με την Κίνα», είπε ο Ντάλιο στο CNBC. 

Επεσήμανε ότι οι προβλέψεις τους δεν είναι γεγονότα και ότι έχει σφάλει στο παρελθόν. Ομως, όπως τόνισε, οι μελλοντικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες, σύμφωνα με τα ιστορικά μοτίβα των τελευταίων 500 ετών. Με άλλα λόγια, εάν μία επικείμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας δεν πλήξει την οικονομία, τότε θα την πλήξει κάτι άλλο. Και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι επίκειται μία καταστροφή στον ορίζοντα. 

 

Γιατί ο Ντάλιο πιστεύει ότι ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος θα επιδεινωθεί

 

Στο βιβλίο του “Principles for Dealing with the Changing World Order,”, ο Ντάλιο έγραψε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες να κάνουν την κίνα και την κουλτούρα της περισσότερο Αμερικανική, θα έχει αντίποινα, πυροδοτώντας μία διένεξη. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει ακόμη περισσότερο τον αναμεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, που άρχισε το 2018 επί κυβερνήσεως Ντόναλντ Τραμπ και ανάγκασε κάποιες αμερικανικές επιχειρήσεις να «κόψουν» μισθούς, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και να αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή. 

Μελέτη της Moody’s Analytics συμπεραίνει ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να κοστίσει στους Αμερικανούς τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας μόλις στο πρώτο του έτους. Πέρυσι, μελέτη της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να κοστίσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις 1,7 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. 

 

Η πρώτη του συμβουλή: Αξιολογήστε τους οικονομικούς κινδύνους

 

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, ο Ντάλιο ακολουθεί μια απλή αρχή για την προσέγγιση μελλοντικών γεγονότων: «Αν ανησυχείς, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Και αν δεν ανησυχείς, πρέπει να ανησυχείς».

Η ανησυχία, είπε, σας παρακινεί να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στους προσωπικούς σας κινδύνους – και σας ενθαρρύνει να αναλάβετε δράση για αυτούς.

Ένας κίνδυνος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ο «τόπος», που σημαίνει το φυσικό μέρος όπου ζείτε και εργάζεστε. Το βιβλίο του Ντάλιο περιέχει ένα «Δείκτη Υγείας» που βαθμολογεί περίπου δώδεκα χώρες με βάση 18 παράγοντες όπως το χρέος, τη στρατιωτική ισχύ και το ΑΕΠ. Αυτός ο δείκτης βοηθά τους επενδυτές να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να διαμορφώσουν στρατηγικές για το πού να ζήσουν και να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Η μετακόμιση είναι συχνά ταλαιπωρία – αλλά ο Ντάλιο είπε ότι αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπό οικονομικά ανησυχητικές συνθήκες. 

Αντίστοιχα, συμβούλεψε, μετρήστε τους χρηματοοικονομικούς σας κινδύνους με όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό και όχι σε δολάρια. Εάν έχετε μετρητά σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου, για παράδειγμα, πιθανότατα συγκεντρώνει αξία με διαφορετικό επιτόκιο από τις άλλες επενδύσεις σας, καθώς φορολογείται από τον πληθωρισμό.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε αποκλειστικά άλλες επενδύσεις έναντι ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή το αντίστροφο. Εν μέσω χαοτικών εποχών, είπε ο Ντάλιο, χρειάζεται η εξοικονόμηση έκτακτης ανάγκης να χρηματοδοτηθεί από ένα ασφαλές, καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

 

Η δεύτερη συμβουλή του: Διασφαλείστε και διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιό σας

 

Το πρώτο βήμα του Ντάλιο για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας επενδυτικής στρατηγικής προκειμένου να μπορέσει να υπολογίσει ένας επενδυτής πόσες εβδομάδες θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά εάν έχανε τη δουλειά του. 

Στη συνέχεια, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα χρήματά του δεν είναι όλα σε ένα μέρος. «Τα μετρητά δεν είναι μια ασφαλής επένδυση», είπε ο Ντάλιο στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 31 ετών στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, προτείνει να δημιουργεί ένα όσο το δυνατόν πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, που θα κυμαίνεται από τιμαριθμοποιημένα ομόλογα και φυσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός.

Το χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ψηφιακά στοιχεία, όπως κρυπτονομίσματα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News