Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 07:05
BUSINESS & FINANCE

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η καριέρα ενός NBA star… εκτός γηπέδου   

Τα «χρυσά» deals του MVP σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η καριέρα ενός NBA star… εκτός γηπέδου   

Μόλις τη Δευτέρα έκλεισε το 27ο έτος της ηλικίας του. Και μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια έχει καταφέρει τόσα πολλά. Επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο, αστειεύτηκε με τον «πλανητάρχη», κατέκτησε το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ. 

Ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Έλληνα super star, ο οποίος έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους πρέσβεις της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Πέραν όμως της αθλητικής του υπόστασης και του αθλητικού του εκτοπίσματος, ο Γιάννης εξελίσσεται και σε έναν φιλόδοξο επιχειρηματία. 

Σήμερα αποτελεί τον 4ο καλαθοσφαιριστή παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες ετήσιες απολαβές. Ο ίδιος, άλλωστε, εισπράττει κάθε χρόνο το ποσό των 80 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από εμπορικές ή επιχειρηματικές συμφωνίες. 

Από τη στιγμή που άρχισε να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή του ελληνικού και του αμερικανικού μπάσκετ, το ένα deal διαδεχόταν το άλλο, κάτι που προκάλεσε «έκρηξη» εσόδων στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η καριέρα ενός NBA star… εκτός γηπέδου   -1

Πέραν του πρόσφατου συμβολαίου με την ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς (228 εκατ. δολάρια για 5 χρόνια), ο Γιάννης έχει επισφραγίσει μια σειρά διαφημιστικών συμφωνιών. Τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Αμερική. 

  • πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού για την Aegean 
  • πρεσβευτής του νέου αρώματος της STR8 
  • πρεσβευτής του νέου σοκολατούχο γάλακτος Milko 
  • πρεσβευτής της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Protergia 

Αυτά μόνο στην Ελλάδα, γιατί τα πραγματικά μεγάλα deals βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με πρώτο και κύριο την εμπορική συμφωνία με τη Nike. Ένα χρυσό deal, το οποίο του αποφέρει αρκετά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.  

Την ίδια ώρα, έχει σχεδιάσει το δικό του αθλητικό παπούτσι, το οποίο του έχει αποδώσει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια έως σήμερα, ενώ η εμπορική κατοχύρωση του προσωνυμίου «Greek Freak» σε Ελλάδα και ΗΠΑ αποτελεί ακόμη μία τεράστια δεξαμενή εσόδων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο 27χρονος super star έχει κλείσει μια σειρά εμπορικών συμφωνιών με εταιρείες ρολογιών, video games, τηλεοράσεων, μέχρι και αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάθε μία από αυτές τις συμφωνίες, όπως είναι εύλογο, προσθέτει και μηδενικά στον τραπεζικό του λογαριασμό. 

Εξίσου προσοδοφόρο θα πρέπει να θεωρείται και το deal με τη Disney, με στόχο την παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας με θέμα -τι άλλο- τη ζωή του. 

Επιπλέον όμως ο Γιάννης έχει αποκτήσει μερίδιο μετοχών στην τοπική ομάδα μπέιζμπολ του Μιλγουόκι, Milwaukee Brewersενώ έχει επενδύσει και στη start up Ready Nutrition, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή αθλητικών προϊόντων διατροφής.  

Πριν από λίγους μήνες μάλιστα έκανε και τις πρώτες επενδύσεις στην Ελλάδα, στο real estate, αποκτώντας δύο βίλες με πισίνα στη δυτική Πελοπόννησο, με θέα τη θάλασσα του Ιονίου. 

Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει πρόσφατο ρεπορτάζ του Money Review, μαζί με τον αδερφό του Θανάση έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην επενδυτική εταιρεία Catalio Capital.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οταν ο Γιάννης έγινε «ζεν μάστερ»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News