Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 07:04
BUSINESS & FINANCE

Ανάπτυξη: Πάνω από το 8% πλέον ο στόχος του 2021

Καθώς η οικονομία έτρεξε το 9μηνο με ρυθμούς περίπου 9%, ο πήχυς για το σύνολο του έτους ανεβαίνει πάνω από το 8%

Ανάπτυξη: Πάνω από το 8% πλέον ο στόχος του 2021

Πάνω από το 8% ανεβαίνει πλέον ο πήχυς της ανάπτυξης για το 2021, καθώς η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς κατά το τρίτο τρίμηνο, λαμβάνοντας ώθηση από τις δυναμικές επιδόσεις του τουρισμού.

Η ανάπτυξη του 13,4% που ανακοινώθηκε για το τρίτο τρίμηνο ήταν υψηλότερη και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς, οι οποίες σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, κυμαίνονταν από το  11,7% έως το 12,9%. Σε συνδυασμό και με την προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ενώπιον ενός ακόμα γύρου αναβαθμίσεων σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την ανάπτυξη.

«Το momentum της ανάπτυξης της οικονομίας επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, με ώθηση από τον τουρισμό, ο οποίος εμφάνισε καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις», σημειώνει σε δηλώσεις του στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας. «Η ανάπτυξη πρόκειται να ξεπεράσει το 8% στο σύνολο του έτους, ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση το τέταρτο τρίμηνο», προσθέτει.

Σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμούς 9,3% στο 9μηνο του 2021, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τον στόχο για την ανάπτυξη του έτους απολύτως εφικτό, έως και συντηρητικό.

Αναβάθμιση του επίσημου στόχου περιμένουν οι αναλυτές της Axia Research, επισημαίνοντας ότι «η ισχυρή επίδοση του τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αναθεώρηση της εκτίμησης του 2021». Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Μαρτίου του 2022.

Ο επίσημος στόχος της Αθήνας για την ανάπτυξη του 2021 έχει τεθεί στο 6,9% (έπειτα από συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9% το 2020), με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει στις τελευταίες συνεντεύξεις του σε ξένα μέσα ότι η οικονομία θα ξεπεράσει φέτος το 7%.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν περιμένει ανάπτυξη 7,1% φέτος και 5,2% το 2022. Ο ΟΟΣΑ έχει θέσει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 6,7%, η EBDR στο 7% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 6,5%.

Πάντως, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν αρκετά πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.  Ειδικότερα, η Morgan Stanley περιμένει ανάπτυξη 7,9% φέτος, όπως και η UBS. Η Bank of America βάζει τον στόχο ακόμα υψηλότερα, στο 8,6%.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 8% έως 8,5% το 2021.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ανάπτυξη διαρκείας: Στο 13,4% το γ’ τρίμηνο

Χρ. Σταϊκούρας: Με 9,3% «έτρεξε» η οικονομία στο 9μηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News