Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 19:48
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Κούβα καταργεί το διπλό νόμισμα

Γιατί η Κούβα καταργεί το διπλό νόμισμα

Στην κατάργηση του θεσμού του διπλού νομισματικού συστήματος, λόγω των μεγαλύτερων απωλειών του πέσο από την επανάσταση του 1959 αλλά και της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, προχωράει η Κούβα.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρα, Μιγκέλ Ντίαζ Κάνελ, ανακοίνωσε ότι η αξία του πέσο θα ανέρχεται πλέον στα 24 πέσο ανά δολάριο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ταυτόχρονα, από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει η απόσυρση του δεύτερου νομίσματος, του μετατρέψιμου (σ.σ. σε δολάριο) πέσο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον από ξένους τουρίστες και αξιοποιείται ως όχημα για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η ιστορία των δύο πέσο

Για περίπου τρεις δεκαετίες, τα δύο νομίσματα κυκλοφορούσαν παράλληλα στη χώρα. Το πέσο και το μετατρέψιμο πέσο (CUC), το οποίο ήταν άμεσα συνδεόμενο με το αμερικανικό δολάριο.

Όμως, τα δύο κουβανικά πέσο είχαν πολλαπλές ισοτιμίες, ανάλογα με την εκάστοτε συναλλαγή. Για παράδειγμα, ήταν 1 προς 1 για τις κρατικές εταιρείες, αλλά 24 πέσος για 1 CUC για τους πολίτες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως και για τις συναλλαγές μεταξύ αργοτών και ξενοδοχείων.

Την ίδια ώρα, ενώ η Κούβα υποτίμησε αρκετές φορές το CUC, με κυριότερη την υποτίμηση του 2011, η ισοτιμία του πέσο παρέμεινε αμετάβλητη στο 1 προς 1 δολάριο από την επανάσταση του 1959.

Ευρύτερες μεταρρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Κουβανός πρόεδρος εξήγησε ότι η ενοποίηση των δύο πέσο «θα βοηθήσει να λειάνουμε τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε». Αλλά δεν αποτελεί μαγική λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, πρόσθεσε.

«Θα θέσει τη χώρα σε καλύτερη τροχιά προκειμένου να εφαρμόσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για την αναβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών μοντέλων» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κάνελ.

Τα παραπάνω μέτρα, σύμφωνα με αναλυτές των πρακτορείων Reuters και Bloomberg, ελήφθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της κουβανικής οικονομίας αλλά και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εξαγώγιμων προϊόντων, δεδομένης της αναχρονιστικότητας του θεσμού του σταθερού πέσο. 

Τα αντι-μέτρα της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, η κουβανική κυβέρνηση, υπό τον φόβο της λαϊκής δυσαρέσκειας, σχεδιάζει την αύξηση των μισθών του δημοσίου καθώς και των συντάξεων, εν είδει αποζημίωσης για τον υψηλό πληθωρισμό που αναμένεται, μετά την κατάργηση του CUC και την υποτίμηση του πέσο.

Όμως, το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα ή στη «μαύρη» αγορά, με αποτέλεσμα να τίθεται αυτομάτως εκτός της εμβέλειας δράσης των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. 

Οι λόγοι της ύφεσης

«Δεν μπορεί να υπάρξει ολική ενοποίηση των δύο νομισμάτων, επειδή η οικονομία έχει “δολαριοποιηθεί”. Η ενοποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα» προειδοποίησε, από την πλευρά του, ο πρώην οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Πάβελ Βιντάλ.

Η βαθιά ύφεση της κουβανικής οικονομίας εν πολλοίς οφείλεται στην καθίζηση του τουρισμού, στον οποίο εδράζεται μεγάλο μέρος του εγχώριου ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, η μείωση της κερδοφορίας από τις εξαγωγές ιατρικών υπηρεσιών και οι αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις έχουν συντελέσει στη χειρότερη νομισματική κρίση από τη δεκαετία του ‘90.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News