ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Β. Ψάλτης: Μονοψήφια NPEs από το 2022 – Ο οδικός χάρτης της Alpha Bank

Β. Ψάλτης: Μονοψήφια NPEs από το 2022 – Ο οδικός χάρτης της Alpha Bank

Προσηλωμένη στο στόχο για την εξυγίανση του ισολογισμού της παραμένει η διοίκηση της Alpha Bank αποσκοπώντας στη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 13% έως τα τέλη του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών ο CEO του ομίλου της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, ανέδειξε την αντοχή των προσαρμοσμένων κερδών του ομίλου στα 297 εκατ. ευρώ, που αποτυπώνουν όπως σημειώθηκε την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 5,8%, όπως έχει δεσμευθεί η διοίκηση. 

Το τελικό αποτέλεσμα του 9μήνου υπήρξε ζημιογόνο κατά 2,5 δισ. ευρώ και οφείλεται στις ζημιές που προέκυψαν από την συναλλαγή Galaxy, εξέλιξη που είναι συμβατή με το σχέδιο εξυγίανσης.

«Εργαζόμαστε εντατικά πάνω στους κύριους πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου Tomorrow και η επιτυχής ολοκλήρωση του Project Galaxy τον Ιούνιο και η υπογραφή της συμφωνίας για το Project Cosmos τον Οκτώβριο συνιστούν σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά μας να μετασχηματίσουμε την Alpha Bank σε μία Τράπεζα πιο ανθεκτική και αποδοτική, ικανή να αξιοποιήσει το ακόμη ισχυρότερο κεφαλαιακό της προφίλ για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των μετόχων, των πελατών και της κοινωνίας», επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank. Σημείωσε ότι το σχέδιο εξυγίανσης στοχεύει στην ικανότητα της Alpha Bank να επιτύχει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, στόχος που όπως δήλωσε ο CEO της Alpha Bank αποτελεί προτεραιότητα, αποφεύγοντας όπως σημείωσε να προεξοφλήσει τις συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές.

Η μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες συναλλαγές, το project Cosmos, έκλεισε τον Οκτώβριο ενώ η διοίκηση αναμένεται να κλείσει σύντομα και τις συναλλαγές Orbit και Sky, επιτυγχάνοντας νωρίτερα τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου. «Η επικείμενη ολοκλήρωση των συναλλαγών που δρομολογούμε θα διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας να μειώσουμε τον Δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μας σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022», επεσήμανε η διοίκηση της Alpha Bank.

Παράλληλα, μετά και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring, άμεση αναμένεται να είναι και η υπογραφή συμφωνιών για την πώληση της Alpha Bank Αλβανίας. Μη δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει και για την πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο αλλά και για το project Skyline στα Ακίνητα, εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η εκτέλεση του επιχειρηματικού πλάνου τρέχει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι αρχικώς προέβλεπε η αγορά.

Η Alpha Bank προχωρά αποφασιστικά και στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, καθώς οι εκταμιεύσεις και οι αποπληρωμές στο τρίμηνο δείχνουν επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, με την τράπεζα να έχει ήδη πετύχει ποσοστό άνω του 13% του 4ετούς στόχου επέκτασης του επιχειρηματικού βιβλίου. Ταυτόχρονα, η μείωση των προβληματικών δανείων, η ολοκλήρωση της εθελουσίας στην Ελλάδα και η απόσχιση του κλάδου Merchant Acquiring έχουν ήδη κλειδώσει 50% της αναμενόμενης μείωσης του κόστους, με το όφελος των σχεδόν 100 εκατ. ευρώ να επιτυγχάνεται ήδη από το 2022.

Οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, η εξασφαλισμένη μείωση του κόστους αλλά και η καλύτερη συμπεριφορά των προβληματικών δανείων, συνθέτουν μια πολύ θετική εικόνα για τις προοπτικές του επόμενου έτους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News