Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας λιγότερος λόγος ανησυχίας για τους «ταύρους» του ευρώ

Ένας λιγότερος λόγος ανησυχίας για τους «ταύρους» του ευρώ

Οι «ταύροι» του ευρώ έχουν έναν λιγότερο λόγο να ανησυχούν πλέον, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του «ακριβού» νομίσματος. 

Κατά τη διάρκεια του 2020, το ευρώ έχει καταγράψει τα υψηλότερα σωρευτικά κέρδη των τελευταίων τριών ετών (+8%), τροφοδοτώντας τα σενάρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Προς ώρας, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται τόσο πιθανο, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, οι οποίες κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες μηνιαίες παρεμβάσεις της. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το κοινό νόμισμα, κατά την ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ, σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,5% και έφθασε έως το επίπεδο του 1,2159 δολαρίου. Έτσι, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πλέον ανοιχτό τον δρόμο προς τα επίπεδα του 1,25 ή του 1,26 δολαρίου.

Πότε θα δράσει η ΕΚΤ

«Η ΕΚΤ δεν αναθεώρησε τη ρητορική έναντι της ενίσχυσης του ευρώ» παρατηρεί ο Νεντ Ρούμπλελτιν, αναλυτής της Toronto-Dominion Bank. «Ενδεχομένως να δούμε το ευρώ να δοκιμάζει τα υψηλά του 2018, φθάνοντας πάνω από το όριο του 1,25 δολάριο, προτού τελικά η ΕΚΤ αποφασίσει να αντιδράσει» εξηγεί, παράλληλα.

Σε συνέχεια των δηλώσεων της Λαγκάρντ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά τον αντίκτυπο του ευρώ στον πληθωρισμό, αλλά δεν διαθέτει συγκεκριμένο στόχο για την ισοτιμία του νομίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ακριβό» ευρώ φαίνεται ότι έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση των αποπληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, τον Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -0,3%, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του +2%. 

Πού αποδίδεται η ενίσχυση του ευρώ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται εν μέρει στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο σηματοδοτεί την περαιτέρω οικονομική εμβάθυνση των κρατών-μελών, μια εξέλιξη – καταλύτης στη μέχρι στιγμής πορεία του κοινού νομίσματος. 

Ακόμη μία παράμετρος για την ενδυνάμωση του ευρώ συνίσταται και στην ταυτόχρονο υποτίμηση του δολαρίου, το οποίο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων καταγράφει σταθερή κάμψη. Κι αυτό, διότι θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο, στο οποίο προστρέχουν οι επενδυτές σε περιόδους αστάθειας και μεταβλητότητας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News