ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Wind: To α΄ τρίμηνο του 2022 ολοκληρώνεται η εξαγορά από την United Group

Σημαντική η συνεισφορά της Nova στα μεγέθη της United Group

Wind: To α΄ τρίμηνο του 2022 ολοκληρώνεται η εξαγορά από την  United Group

Το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς εκτιμά η United Group ότι θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Wind, με το ύψος της συναλλαγής να τοποθετείται σε 950-970 εκατ. ευρώ.

H United Group ανακοίνωσε, χθες, τα οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνου, με την Nova (όπως έχει μετονομαστεί η Forthnet), τη θυγατρική του ομίλου παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να τελεί υπό συγχώνευση με τη Wind.

H Nova έχει σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση των μεγεθών εννεάμηνου της United Group, που καταγράφει ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης εσόδων της τάξεως του 25% κατά το διάστημα 2015-2020. Τους εννέα μήνες του 2021, η εταιρεία εμφάνισε αυξημένο κατά 87%, στα 1,4 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών λόγω και της εξαγοράς της Nova που υπήρξε μία από τις εξαγορασθείσες εταιρείες (μαζί με τη βουλγαρική Vivacom, την κροατική Telemach, τη Nova Βουλγαρίας) της περιόδου.

Κατά το εννεάμηνο, η Nova εμφάνισε κύκλο εργασιών 182 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μετά από μισθώσεις ύψους 52 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex) τοποθετείται σε 67 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το μέσο έσοδο ανά χρήστη για τη συνδρομητική τηλεόραση της Nova ανέρχεται σε 18,4 ευρώ από 19,4 ευρώ το εννεάμηνο του 2020. Ως προς τον αριθμό των συνδρομητών της United Group, στο εννεάμηνο αυξήθηκε κατά :

–  8%, στους 1,61 εκατ. στη συνδρομητική τηλεόραση

– 11%, στους 1,51 εκατ. στο ίντερνετ σταθερής

-2%, στους 4,65 εκατ. στις υπηρεσίες κινητής

-43%, στους 1,01 εκατ. στη συνδρομητική τηλεόραση και

-6%, στους 130 χιλ. στις πλατφόρμες OTT (Over The Top)

Υποχώρησαν όμως, κατά 2% στο 1,25 εκατ. στη σταθερή τηλεφωνία.

Στο εννεάμηνο η United εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,8 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία μετά από μισθώσεις ύψους 671 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη συγχώνευση της Wind με τη Nova που θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας και τον τρίτο μεγαλύτερο στην κινητή τηλεφωνία, με τη Vodafone να ακολουθεί.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού της Wind ενόψει και της συγχώνευσης με τη Nova, η εταιρεία ίδρυσε, πρόσφατα, θυγατρική εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Η νέα εταιρεία θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής στους αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Nova) με στόχο την επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα (FTTC) και μέχρι το σπίτι (FTTH).

Στην Hellenic Openfiber, που θα διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 69,9 εκατ. ευρώ, θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στον κλάδο του δικτύου οπτικών ινών.

Η αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων (μόνιμες εγκαταστάσεις οπτικών ινών, εξοπλισμός (καμπίνες, μπαταρίες κτλ) της νέας εταιρείας τοποθετείται σε 54,3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Wind: Γιατί δημιούργησε θυγατρική οπτικών ινών

Πώς το deal της Wind αλλάζει το τοπίο σε τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News