Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 22:04
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εθνική … υψηλή οργανική κερδοφορία και νέο λειτουργικό μοντέλο

Εθνική … υψηλή οργανική κερδοφορία και νέο λειτουργικό μοντέλο

Στα 3, 7 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και 10,8 δισ. ευρώ το 2019 μειώθηκαν στο 9μηνο του τρέχοντος έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής τράπεζας. Ο αντίστοιχος δείκτης NPE μειώθηκε στο 11,9% από 13,8% και 32% αντίστοιχα και αναμένεται να μειωθεί στο 6% έως το 2022. 

Η ΕΤΕ αναμένεται να ολοκληρώσει έως τα τέλη του χρόνου την τιτλοποίηση Frontier, ενώ δρομολογεί μια μικρότερη τιτλοποίηση, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την οποία δεν αναμένεται να πάρει περαιτέρω προβλέψεις, που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του ομίλου.

Στο σχεδιασμό των επόμενων μηνών, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των αναλυτών είναι η συμφωνία (με την Evo Payments) για την δημιουργία εταιρείας (joint venture) για τη διαχείριση των καρτών. Η Εθνική δεν προτίθεται να πουλήσει το σύνολο της δραστηριότητας διαχείρισης καρτών, επιδιώκοντας μια συμφωνία joint venture, στην οποία θα διατηρήσει το 50% της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς η συναλλαγή για τον τομέα διαχείρισης καρτών γίνεται για επιχειρηματικούς λόγους και όχι για την ενίσχυση των κεφαλαίων, ενώ στον προγραμματισμό για το 2022 είναι η κάλυψη του υποχρεώσεων MREL με την έκδοση ΑΤ1 ομολόγου και Tier II.

Τα αποτελέσματα 9μήνου δείχνουν υψηλή κερδοφορία με καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 767 εκατ. ευρώ, στηριζόμενα στην βελτίωση των οργανικών εσόδων, τη μείωση των προβλέψεων για τα κόκκινα δάνεια και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ομίλου. Όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς «τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τόσο τον αντίκτυπο της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και τις πολυετείς προσπάθειες μετασχηματισμού του ομίλου, με απτά αποτελέσματα όσον αφορά τον ισολογισμό, την οργανική κερδοφορία και το πλήρως ανανεωμένο μοντέλο λειτουργίας και εξυπηρέτησης της Τράπεζας». 

Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, στα 897 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, τα έσοδα από προμήθειες ανέκαμψαν κατά 11%, στα 209 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις είναι μειωμένες κατά 67% στα 209 εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι η βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισ.  ευρώ ή 1,1 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις και σύμφωνα με τη διοίκηση ένα τρίτο είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών. «Η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών (moratoria) παραμένει καθησυχαστική», σημείωσε η διοίκηση  καθώς 11 μήνες μετά τη λήξη των εν λόγω προγραμμάτων, ποσοστό κάτω του 4% βρίσκεται σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) στα μέσα Νοεμβρίου. Σε ότι αφορά στα κρατικά προγράμματα επιδότησης δόσης δανείου, η ΕΤΕ έχει εντάξει δάνεια 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. περίπου αφορούν στεγαστικά δάνεια (Γέφυρα Ι) και 800 εκατ. ευρώ σε δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Γέφυρα ΙΙ).

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διατήρησε τη θετική δυναμική του με αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις θετικές συνθήκες στην επιχειρηματική πίστη, ενώ τα υπόλοιπα ιδιωτών ανακάμπτουν μετά από μία δεκαετή περίοδο απομόχλευσης. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 49,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,9 δισ. ή 13,5% σε ετήσια βάση. Ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 ανήλθε σε 16,4% (14,2% με την επίδραση του IFRS 9) και ο Συνολικός Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 17%. 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News