Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 13:45
BUSINESS & FINANCE

Η Σουηδία κινείται προς το ψηφιακό νόμισμα

Η Σουηδία κινείται προς το ψηφιακό νόμισμα

Τη δυνατότητα υιοθέτησης ενός ψηφιακού νομίσματος εξετάζει η Σουηδία, κινούμενη με γοργούς ρυθμούς σε μια οικονομία χωρίς μετρητά. Πρόκειται μάλιστα, για την πρώτη χώρα της Ευρώπης, η οποία οδεύει πρόσω ολοταχώς στην υιοθέτηση του πρώτου ψηφιακού νομίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε σήμερα την κατάρτιση ενός μεγαλόπνοου νομισματικού σχεδίου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου του 2022. Επικεφαλής του όλου project έχει τεθεί η πρώην επικεφαλής της νομισματικής επιτροπής της Riksbank, Άννα Κίνμπεργκ Μπάτρα.

Η κεντρική τράπεζα της σκανδιναβικής χώρας έχει ήδη «τρέξει» ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την Accenture Plc, εισαγάγοντας την πρώτη ψηφιακή κορώνα. Τον Οκτώβριο, πάντως, ο νυν διοικητής της Riksbank, Στέφαν Ίνγκβες, δήλωσε ότι κάθε απόφαση για την έκδοση της e-κορώνας προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής έγκρισης.

Από πλευράς κυβέρνησης, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, Περ Μπόλουντ, έχει υπογραμμίσει ότι μια ψηφιοποιημένη αγορά πληρωμών θα πρέπει να λειτουργεί με ασφάλεια και να είναι διαθέσιμη σ’ όλους. 

«Ανάλογα με το πώς έχει σχεδιαστεί ένα ψηφιακό νόμισμα και ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιεί, μπορεί να υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις σ’ όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα» έχει προειδοποιήσει, επιπλέον. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, η χρήση μετρητών στη Σουηδία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς η πανδημία επιτάχυνε τη «φυγή» από τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα.  Εξάλλου, λιγότερο από το 10% των συναλλαγών πραγματοποιείται πλέον με μετρητά.

Οι παραπάνω εξελίξεις μόνο τυχαίες δεν είναι για τη Σουηδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Διεθνών Κανονισμών (BIS) έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η Σουηδία είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό μετρητών στον κόσμο.

Αντίστοιχες προσπάθειες έκδοσης ψηφιακού νομίσματος καταβάλλουν κι άλλες χώρες ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα η Κίνα και η Βραζιλία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων εντάσσεται στην προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να αμβλύνουν τη αυξανόμενη δυναμική των κρυπτονομισμάτων, τα οποία αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News