Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 12:55
ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Υπό κλοιό νέων πιέσεων η τουρκική λίρα

Υπό κλοιό νέων πιέσεων η τουρκική λίρα

Υπό νέο κλοιό πιέσεων βρίσκεται η τουρκική λίρα, μετά την προδιαγεγραμμένη επιβολή επιπλέον αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, με αφορμή το φλέγον ζήτημα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, μια εξέλιξη η οποία έχει επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στην χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής να προετοιμάσουν μια λίστα περιορισμένων κυρώσεων σε άτομα και οντότητες, οι οποίες εμπλέκονται στις ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σκληρότερων μέτρων τον προσεχή Μάρτιο.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα υποχωρεί από το πρωί έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 7,94 λιρών/δολάριο και 9,63 λιρών/ευρώ, αντίστοιχα. Οι σημερινές πιέσεις έρχονται να προστεθούν στις απώλειες ύψους 25% που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2020, αναδεικνύοντας το τουρκικό νόμισμα ως το χειρότερο ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές. 

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις

Οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να εξοργίσουν την Άγκυρα, επιβαρύνοντας το κλίμα συνεργασίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Σύμφωνα με πηγές, μάλιστα, θα αφορούν κατά κύριο λόγο την αμυντική βιομηχανία της χώρας. 

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters, τα νέα αμερικανικά μέτρα έχουν τις ευλογίες και του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πολλάκις έχει καταγορηθεί για «χαλαρή» στάση απέναντι στην Άγκυρα. 

Παρότι οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι οποίες αποφασίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, αποτελούν αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία, δεν εκτιμάται ότι θα έχουν άμεση συνέπεια στην τουρκική οικονομία, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Κι αυτό, διότι προς το παρόν παραμένουν «ήπιες» ως προς την έκταση τους.

Τι ακολουθεί για τη λίρα

Η τουρκική λίρα, σε κάθε περίπτωση, έχει υποστεί αλλεπάλληλα σοκ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, βουλιάζοντας σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα, τα χαμηλά επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό.

Η αλλαγή νομισματικής στρατηγικής, ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία συνδυάστηκε με αύξηση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης (από 10,75% στο 15%), είχαν ως αποτέλεσμα την άμβλυνση των πιέσεων και την εν μέρει ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος.

«Η κίνηση της λίρας θα καθοριστεί από το αν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δώσουν το μήνυμα της συμφιλίωσης ή την ένδειξη επιβολής νέων κυρώσεων» σχολιάζει αναλυτής, ο οποίος μίλησε στο Reuters. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News