ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Eurobank: Ανοίγει τη συζήτηση για τη διανομή μερίσματος

Eurobank: Ανοίγει τη συζήτηση για τη διανομή μερίσματος

Την «απαγορευμένη» συζήτηση για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους ανοίγει έπειτα από 14 χρόνια, η Eurobank, η διοίκηση της οποίας προτίθεται να θέσει το θέμα για την μερισματική πολιτική στις εποπτικές αρχές  στις αρχές του 2022. Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα έχει υπερκαλύψει τους στόχους σε ότι αφορά την κερδοφορία, την κεφαλαιακή της επάρκεια και την εξυγίανση του ισολογισμού της. 

«Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα», επεσήμανε ο κ. Καραβίας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για διψήφιο ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων (return on equity – ROE) το 2022. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προσαρμοσμένος μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico ύψους 3,2 δισ. ευρώ, υποχώρησε στο 7,3%, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 15,7% και ο δείκτης CET1 στο 13,3%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίστηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ θετικές είναι είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, που θα περιοριστούν σε ποσοστό κάτω του 10% για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

«Κατά το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η Τράπεζα συνέχισε να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεπερνώντας τις αρχικές μας εκτιμήσεις», σημείωσε ο κ. Καραβίας. «Τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν και σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των προβλέψεων οδήγησαν τα λειτουργικά κέρδη σε άνοδο κατά 61%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, με σημαντική συνεισφορά από τις διεθνείς μας δραστηριότητες». Ειδική αναφορά έκανε στην εξαγορά που πραγματοποίησε ο όμιλος στην Βουλγαρία, η οποία παραμένει στη στόχευση για περαιτέρω εξαγορές, «εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες σε ρεαλιστικές αποτιμήσεις», σημείωσε ο κ. Καραβίας . 

«Οι εκταμιεύσεις δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 9μηνο του 2021 αναδεικνύουν την αναπτυξιακή δυναμική, που αναμένεται να ενισχυθεί με αιχμή τον τουρισμό, τις κατασκευές και τη μεταποίηση» επεσήμανε η διοίκηση της Eurobank. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ στο τέλος 9μήνου – 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου – με την προοπτική μεγέθυνσης κατά 6% – 7% σε ετήσια βάση τα προσεχή χρόνια. 

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά περίπου 4 δισ. μέσα στο 2021, καθώς «νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντικό απόθεμα ρευστότητας που μπορεί να υποστηρίξει την κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις στο άμεσο μέλλον», σημείωσε η διοίκηση της Τράπεζας, η οποία «αφήνοντας πίσω της το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι σε πλεονεκτική θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το θετικό οικονομικό περιβάλλον σε όλες τις βασικές αγορές μας», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Στα 298 εκατ.ευρώ τα κέρδη 9μήνου – Μονοψήφιο το ποσοστό NPEs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News