Business & Finance Πέμπτη 25/11/2021, 20:55
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα μοχλευμένα δάνεια τραπεζών

ΕΚΤ: Προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα μοχλευμένα δάνεια τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει να επιβάλει περιορισμούς στα μοχλευμένα δάνεια που έχουν χρησιμοποιηθεί από εταιρείες για επιχειρηματικές εξαγορές, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ συζητούν τώρα τον περιορισμό των νέων συναλλαγών με υψηλή μόχλευση, οι οποίες αφορούν ένα συγκεκριμένο μερίδιο των ισολογισμών ορισμένων μεγάλων τραπεζών που πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον χώρο. Παρ΄όλα αυτά, κάποια μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να προβούν σε αυτά τα μέτρα, σε περίπτωση που οι τράπεζες δείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς τον κίνδυνο. Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ενδεχομένως να μην καταλήξουν στην επιβολή τέτοιου είδους περιορισμών. 

Η αγορά μοχλευμένων δανείων έχει κλονιστεί φέτος, ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity firms) αναζητούν προστασία από τον πληθωρισμό. Η Deutsche Bank έχει βασιστεί στα δάνεια με μόχλευση για εξαγορές, μια κερδοφόρα δραστηριότητα στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της και ενδεχομένως να βρεθεί μεταξύ των τραπεζών που θα επηρεαστούν περισσότερο εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να επιβάλει περιορισμούς. 

Deutsche Bank is the top firm from the eurozone in U.S. leveraged finance

Source: Bloomberg

Note: 2021 data until Nov. 24

 

Η μονάδα μόχλευσης δανείων της Deutsche Bank απέφερε έσοδα άνω των 300 εκατ. δολ. το 2020, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών του έτους, συμπεριλαμβανομένων δανείων 23 δισ. δολ. που χορήγησε στην T-Mobile για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Sprint.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ΕΚΤ μετά δε από τη νέα έξαρση της πανδημίας είναι τι θα συμβεί εάν οι εταιρείες που έχουν λάβει όλα αυτά τα μοχλευμένα δάνεια βρεθούν σε ύφεση. Ακόμη και προτού η πανδημία αυξήσει την προοπτική ενός κύματος εταιρικών χρεοκοπιών, η κεντρική τράπεζα είχε προτρέψει τις εταιρείες να είναι προσεκτικές στη χρηματοδότηση με μόχλευση.

Στην καθοδήγηση που εκδόθηκε το 2017, η ΕΚΤ όρισε τη χρηματοδότηση με μόχλευση ως δάνεια προς εταιρείες που έχουν χρέος τετραπλάσιο των EBITDA. Τα πιστωτικά ανοίγματα όπου ο δανειολήπτης ανήκει σε έναν ή περισσότερους χρηματοοικονομικούς χορηγούς, όπως εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, εμπίπτουν επίσης στην επίμαχη λίστα.

Οι συναλλαγές με «υψηλά επίπεδα μόχλευσης» σημαίνουν χρέος που υπερβαίνειέξι φορές τα EBITDA κατά την έναρξη της συμφωνίας.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν η Deutsche Bank και άλλες εταιρείες για μοχλευμένα δάνεια. Η Barclays Plc, η BNP Paribas SA και η Credit Suisse Group AG είναι από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Deutsche Bank στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποτρέψει τη συσσώρευση «κινδύνων» στη χρηματοδότηση με μόχλευση διενεργώντας επιθεωρήσεις στις τράπεζες και λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα αναδοχής, τη διαχείριση του κινδύνου και την ανάληψη κινδύνων καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με την Elizabeth McCaul. μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News