ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Noval: Kατοικίες και data centers στο στόχαστρο

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια ύψους €120 εκατ. του ομολόγου της ΑΕΕΑΠ

Noval: Kατοικίες και data centers στο στόχαστρο

Τα σενάρια για έκδοση ομολόγου που τροφοδότησε το εταιρικό τηλεοπτικό σποτ της Noval Property -προβάλλεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε σταθμούς εθνικής εμβέλειας- επιβεβαίωσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων για την έναρξη της δημόσιας προσφοράς του τίτλου της ύψους έως 120 εκατ. ευρώ.

Η Noval επιδιώκει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της του οποίου η αξία ανέρχεται σε 387 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 43 ιδιοκτησίες, μεταξύ άλλων, γραφεία, εμπορικούς χώρους, ξενοδοχεία, καθώς και βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι στραμμένο στις νέες επενδυτικές κινήσεις της Noval. Κυρίως σε αυτές που αφορούν την απόκτηση κέντρων δεδομένων (data centers) και την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων. Η Noval, που σήμερα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, θα αποτελέσει την πρώτη ελληνική επενδυτική εταιρεία που εντάσσει στα χαρτοφυλάκιό της κέντρα δεδομένων. Μένει βέβαια, να φανεί πότε η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της, τέτοιου είδους, επένδυση που εφάπτεται στη ψηφιοποίηση της χώρας και τις μεγάλες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.

Κύκλος Εργασιών ανά ακίνητο - Noval

Μεγέθη ακινήτων Noval

Όσον αφορά το διαδικαστικό σκέλος της ομολογιακής έκδοσης, στις 29 Νοεμβρίου, η εταιρεία θα ανακοινώσει το εύρος της απόδοσης, μία ημέρα μετά ξεκινάει η δημόσια προσφορά που ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου. Στις 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών.

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Τα αντληθέντα κεφάλαια συνολικού ύψους έως 120 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν κατά:

– 5,33 εκατ. ευρώ για την ολική αποπληρωμή του (από 23.07.2020) ομολογιακού δανείου της εταιρίας

-12,45 εκατ. για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου (Απρ.2015) και σύμβασης πίστωσης ανοικτού λογαριασμού

-98,39 εκατ. για πράσινες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της Noval Property, στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι η απόκτηση και ανάπτυξη ακινήτων, όπως γραφεία με πιστοποίηση LEED ή/και BREEAM, η υλοποίηση έργων αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης, η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων, κέντρων logistics, κατοικιών, όπως και η επένδυσε σε κέντρα δεδομένων (data centres).

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας είναι ύψους 316 εκατ. ευρώ, με ποσό 231 εκατ. ευρώ να περιλαμβάνει:

-το υπό ανάπτυξη συγκρότημα κτηρίων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak) συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω της εταιρείας The Grid που ελέγχεται κατά 50% από τη Noval Property και κατά 50% από τη Mavani Holdings Limited (ανήκει στην Brook Lane Capital).

Για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη υπολογίζεται ότι από το 2022 έως το 2025 θα διατεθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες 48,7 εκατ. ευρώ (77,3 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2021). Η Noval όμως, θα επενδύσει 24,4 εκατ. ευρώ ποσό που προέρχεται από τη συμμετοχή της κατά 50% στην κοινοπραξία.

την υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ.) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019, σε μικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση LEED / LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities. Το συγκεκριμένο έργο υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει κεφαλαια της τάξεως των 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

την ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED ή BREEAM, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2024.

-το υπό ανάπτυξη νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. για το οποίο αναμένονται επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2025.

υπό σχεδιασμό μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργα για τα οποία εκτιμώνται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 10 εκατ. από το 2022 έως το 2024.

Επίσης, από τα 316 εκατ. ευρώ, κεφάλαια 85 εκατ. ευρώ, σχετίζονται με δυνητικές «πράσινες» επενδύσεις σε νέα ακίνητα για τις οποίες έχει ήδη διενεργηθεί ή διενεργείται due diligence ή βρίσκονται σε προσυμβατικό στάδιο. Αφορούν γραφεία, τουριστικά καταλύματα, logistics και κατοικίες.

Διαβάστε επίσης: 

Noval: Προχωρά σε έκδοση ομολόγου 120 εκατ. ευρώ

Real estate: Μεγάλες επενδύσεις από ελληνικές φαρμακευτικές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News